Nickerie.Net, woensdag 25 december 2013


IPI keurt amnestiewet van regering Bouterse af en betreurt geheimhouding Nederland

25/12/2013 - Redactie dWT Online

PARAMARIBO - Het Internationaal Pers Instituut (IPI) keurt het Nederlandse besluit om informatie rondom haar bemoeienis in Suriname gedurende het militaire regiem voor de komende zestig jaar te verbergen, stellig af. “Dit ondermijnt pogingen in Suriname om te komen tot volledige transparantie", liet het wereldorgaan vorige week weten in een rapport over persvrijheid in het Caribisch Gebied.

Het rapport verwijst onder meer naar de gebeurtenissen in de jaren tachtig en typeert die als een zwarte periode in de geschiedenis van de persvrijheid in Suriname. Ondanks de huidige terugkeer in het machtscentrum van toenmalig regeringsleider Desi Bouterse, wordt melding gemaakt van een redelijke beleving van de persvrijheid in het land anno 2013.

"Zij verkrachten hun eigen wetten van transparantie", reageert oppositie-parlementariër Ruth Wijdenbosch. De politicus is tegelijkertijd van oordeel dat het er niet toe doet: "Ik roep de betrokkenen van Suriname op precies te vertellen wat er toen is gebeurd", zodat de rol van Nederland toch ontbloot wordt, aldus het DNA-lid.

De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, gelooft dat het cruciaal is de informatie van de voormalige kolonisator te krijgen. De militaire leiders destijds beweren dat Nederland en bondgenoten via de slachtoffers van de Decembermoorden beraamden de dictatuur omver te werpen. Simons gelooft niet dat Nederland de volledige waarheid zal prijsgeven en dat er geen garantie bestaat dat zij niet een belangrijk deel van de informatie zal vernietigen.

De IPI stelt dat wat in de jaren tachtig is misgegaan, afgestraft moet worden. De Decembermoorden en de uitschakeling van de meeste onafhankelijke radio- en televisiestations en printmedia, blijven een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de pers. "Het ongestraft laten van de acties tegen de pers stuurt de vreselijke boodschap dat het niet de moeite waard is om de media te beschermen", stelt het IPI als onderdeel van zijn afkeuring van de Amnestiewet.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /dWT / FOS Network

25-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics