Nickerie.Net, vrijdag 27 december 2013


'Bouterse niet welkom op politiek beladen crematie'

PARAMARIBO - Op vrijdag 27 december 2013 zal de vorige week overleden mevrouw Sardjoe-Bhikharie (81), moeder van politicus/zakenman Rudolf Dilip Sardjoe te Paramaribo worden gecremeerd. Wat een plechtig afscheid in stilte had moeten zijn dreigt uit te lopen op een familiedrama indien de president Desi Boutere aanwezig zal zijn bij de laatste groet en eredienst bij de crematie. Dilip Sardjoe heeft zich in korte tijd opgeworpen als boezemvriend van Desi Bouterse en is een van de belangrijkste financiers van de NDP. Zijn recente politieke keuze voor de NDP is in familiekringen en daarbuiten echter niet gewaardeerd, daar Bouterse verantwoordelijk gesteld wordt voor de tragische dood van zijn neef de advocaat John Khemraadi Baboeram (Nieuw Nickerie 1951), een van de 15 vermoorde Surinamers op 8 december 1982.

Archieffoto: Desi Bouterse en Dilip Sardjoe

De populaire psycholoog/schrijver Roy Bhikhari, de eerstegraads neef van de overleden advocaat John Baboeram, heeft de gruweldaad op 8 december 1982 faliekant afgekeurd en is voorstander van voortgang van het rechtsproces proces inzake de decembermoorden. De broer van de vermoorde advocaat John Baboeram, Dew Baboeram (Sandew Hira) heeft jaren lang in woord en geschrift actie gevoerd tegen, naar zijn zeggen de moordenaar Desi Bouterse, maar lijkt enkele jaren geleden van mening te zijn veranderd.

Dew Baboeram - historicus/econoom - predikt heden in het anti-slavernij debat een felle postume wraak op de Nederlandse kolonisatoren d.m.v. “decolonizing the mind”, terwijl hij tevens om onverklaarbare redenen plotseling pleit voor verzoening met de verantwoordelijken voor de moord op zijn broer. De overleden mevrouw Sardjoe-Bhikhari is de tante van de vermoorde advocaat (slachtoffer) en de echtgenote van de vertrouweling van de hoofdverdachte (lid verdachte dadergroep) in het strafproces tegen de daders van de 15 gepleegde moorden in 1982.

Zij heeft in leven haar verdriet om het verlies van haar onschuldige neef niet onder stoelen of banken gestoken. Op de crematie in Paramaribo komt een door toedoen van de daden van president Bouterse politiek verscheurde familie bijeen. De wrange politieke achtergrondtaferelen bij deze crematie houden de publieke opinie in Suriname bezig.

In de hindustaanse familie en vriendenkring heerst er een scherpe veroordeling van de politieke daden van de president, waarbij meerdere doden te betreuren waren, doch een ander deel van de familie blijkt over haar eigen schaduw gestapt te zijn en spreekt zalvend over de decembermoorden en verzoenend t.o.v. de NDP en de zittende president.

Uit welingelichte familiekringen is echter vernomen dat de president niet welkom is op de crematie. De verwachte commotie en morele verontwaardiging, in de familie van de overledene, zullen de gemoederen in Suriname nog lang bezighouden. (ANS)

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

27-12-2013

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2013. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics