Nickerie.Net, vrijdag 03 januari 2014


“Brood en Spelen” voor het Surinaamse volk

INGEZONDEN - De afgelopen dagen heb ik mij mateloos geërgerd en ook geschaamd hoe men op de gevoelens van de arme Surinamers inspeelt. Wij hebben een cultuur van anderen overgenomen. De slaven die in Suriname kwamen, waren geen christenen. In de loop der tijden zijn de meeste slaven en hun nakomelingen gekerstend. Ook grote groepen immigranten (Chinezen, Hindostanen en Javanen) zijn in Suriname ook gekerstend. Het Christendom is een wereldgodsdienst en ook niet-christenen vieren in Suriname het kerstfeest. Met kerst en afsluiting van het jaar geven gegoede burgers aan hun medewerkers, vrienden, buren en kennissen een pakket als teken van vriendschap. Deze goede traditie moet voorgezet worden.

Limbopersad met pakketten

Ik kijk naar de televisie en ik zie meneer Limbopersad met twee grote bestickerde wagens en enkele medewerkers het veld intrekken om pakketten te geven aan minder bedeelde mensen. Op sommige plaatsen zijn de erven onder water en op stenen en planken die geplaatst zijn, moet de perschef lopen om de pakketten uit te delen. Waar is de nationale trots van het Surinaamse volk? Zijn wij “bedelaars” geworden? Met deze beelden op de televisie blijkt dat grote groepen Surinamers in grote armoede leven, begrijpelijk, de afgelopen jaren is de Surinaamse munt met 20% ontwaard en daarmee is het volk ook 20% armer geworden.

Een arm volk is makkelijk te bespelen met een pakket. Dit land is al 38 jaar zelfstandig. Wat hebben wij met ons allen in die 38 jaren van dit land gemaakt? In de jaren na 1980 hebben wij in rijen moeten staan om aan suiker, blom, uien, aardappelen en knoflook te kopen. Nu gaat de perschef van de president van de Republiek Suriname onder de mom van INFO-ACT persoonlijk naar de mensen om een pakket te overhandigen. Laten wij kijken of dit Surinaamse volk hun ziel op 25 mei 2015 gaat verkopen voor een pakket.

Perschef van Obama met pakketten?

In de Verenigde Staten van Amerika zijn er miljoenen mensen die onder de armoedegrens leven. Stel je voor dat de perschef van de gezaghebbende wereldleider Barack Obama naar de arme mensen van Chicago, Ohio, Virginia, Florida, Brooklyn en Washington zou gaan om hen een pakket te geven. De president van de VS zou zeker aangesproken worden. Men moet ons niet komen uitleggen dat deze actie een initiatief is van Info-act en dat de regering van Suriname hiervoor niet verantwoordelijk is. De perschef is 24 uur in dienst van president. Zou dit gebeuren in de VS, dan zouden de autoriteiten in dat land zich afvragen of zij terug gingen naar het Oude Romeinse Rijk van 2100 jaren terug.

Brood en Spelen in het Romeinse Rijk

Brood en spelen betekent letterlijk “eten en amusement”. Het wordt vaak gebruikt in de betekenis “datgene waarmee het volk tevreden wordt gehouden”. Deze uitdrukking gaat terug op het Latijn; het is een vertaling van panem et circenses. De Romeinse schrijver Juvenalis (ca. 60-140 n.Chr.) is de bedenker ervan. "Gratis voedseluitdelingen en gratis voorstellingen in het circus of amfitheater waren het enige waarnaar het Romeinse volk in de keizertijd verlangde. Verscheidene keizers gaven aan deze wens graag gehoor om het volk rustig te houden."

Juvenalis gebruikte de term brood en spelen sarcastisch: hij wilde ermee aangeven dat het Romeinse volk oogkleppen op had voor het verval van het Romeinse Rijk. Zolang er maar brood werd uitgedeeld en spelen werden georganiseerd, was het volk tevreden, en keek het niet verder dan zijn neus lang was. In 71 v.Chr. werd al begonnen met het gratis uitdelen van brood, omdat de kosten voor het levensonderhoud in Rome voor veel mensen te hoog waren en er een hongersnood dreigde. De spelen die georganiseerd werden, waren paarden- en wagenrennen, vaak afgewisseld met demonstraties van rijkunst, worstelwedstrijden en bloedige gevechten tussen mens en dier.

Geschiedenis herhaalt zich

Ruim 2100 jaar terug hebben de Romeinse leiders succes geboekt met ” brood en spelen”. Ook Surinaamse politieke leiders willen dezelfde tactiek gebruiken om de ziel van de kiezer te “kopen” met pakketten. Men zegt vaak dat de geschiedenis zich herhaalt”. De corrupte Romeinse machthebbers hebben succes gehad, en onze politieke leiders denken dat zij op deze goedkope manier ook succes kunnen boeken. Tot 25 mei 2015 gaan de machthebbers alles doen om op de gevoelens van de arme kiezers in te spelen met de filosofie in hun achterhoofd dat deze mensen op hun politieke partijen gaan stemmen. Met moet in deze contemporaine periode juist het volk leren om geen vis van anderen te accepteren, maar zelf de vis te vangen. Wil men op deze goedkope, verfoeilijke en verderfelijke wijze “Change” brengen in de republiek Suriname.

Tenslotte de volgende opmerking

Een zekere A.H.Tjauw A Hing is continu op de loer. Op elke uitspraak van de voorzitter van de VHP, de heer Chandrikapersad Santokhi, wil deze meneer een reactie geven. Wanneer komt deze meneer met zijn eigen verhaal?

Hardeo Ramadhin

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net /No Spang

02-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics