Nickerie.Net, donderdag 09 januari 2014


Groot deel padie-aanplant dreigt verloren te gaan

PARAMARIBO - Ruim 2000 hectare van de ingezaaide padie-aanplant dreigt verloren te gaan. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harrynandan Oemraw, wordt de aanplant aangetast door de bibietvlieg. Hij heeft dit onder andere in de Prins Bernhard-, de Middenstands- en de Henarpolder opgemerkt. In de Bernhardpolder, waar reeds 50 procent van het totale areaal is ingezaaid, is 20 procent al verloren gegaan. Als de bibietvlieg de padie-aanplant aantast, zuigt die de top van de plant en legt dan haar eieren in het water. De larven voeden zich met het dode organische materiaal en vreten aan de wortelhals van grasplanten.

De larven hebben een zwarte kop. Na verpopping komen de vliegen uit de grond. Wanneer de padieboeren merken dat hun aanplant wordt aangetast door deze vlieg, moeten de arealen direct drooggelegd worden om de schade aan het gewas te beperken. Met de aanhoudende regen is dit moeilijk te voorkomen.

Een ander probleem is volgens de SPBA-voorman dat sommige polders ook met wateroverlast te kampen hebben. Oemraw vindt dat de Adronlijnen niet resistent zijn, waardoor ze gevoelig zijn voor ziekten en plagen. De Adronlijnen moeten vervangen worden, maar dat is niet gebeurd. Oemraw zegt te hopen dat president Desi Bouterse de belangenorganisaties alsnog zal ontvangen voor een gesprek.

De SPBA heeft vorig jaar in Paramaribo een petitie overhandigd aan het staatshoofd en de voorzitter van De Nationale Assemblee, waarin gevraagd wordt om compensatie aan de padieboeren voor de lage padieprijs die zij van de opkopers hebben gekregen het afgelopen seizoen. Hierdoor zijn de boeren in financiële problemen geraakt.

Om de bibietvlieg te bestrijden, moet er veel van een bepaald verdelgingsmiddel gebruikt worden. "Dit kost geld en de boeren hebben nu geen geld om het middel te kopen en het gewas te bespuiten." Volgens Oemraw is de situatie in de sector nog nijpender geworden. Boeren hebben grote problemen, kunnen hun schulden bij de banken niet aflossen en hebben ook niet genoeg geld om in inputs te investeren.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

09-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics