Nickerie.Net, vrijdag 10 januari 2014


Economisten: Ernstige gevaren in 2014

09/01/2014

PARAMARIBO - De chaos rondom de staatsfinanciŽn in 2013 zijn een teken aan de wand voor het nieuwe jaar. De inkomsten van de staat zijn zwaar teruggelopen, terwijl de uitgaven fors zijn toegenomen. Hoewel de vooruitzichten positief blijven kan de economische groei worden ondermijnd als deze trend zich voortzet.

Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van EconomistenWaddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten Foto: dWT Archief

Dat was de boodschap die de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) woensdag uitte in haar nieuwjaarsrede. De VES baseert zich op cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die aangeven dat de staatsschuld met 22 procent is toegenomen terwijl de inkomsten met dertig procent daalden ten opzichte van 2012.

De vereniging maakt zich vooral zorgen over de valutakoersen. "De hoerastemming van begin 2013 toen de 1 miljard US Dollar aan nationale valutareserves bereikt werd, is gedurende het jaar omgeslagen in een mineurstemming", aldus VES-voorzitter Waddie Sowma. Hij doelt op het feit dat de reserves fors gedaald zijn met 25 procent naar rond de 750 miljoen US Dollar.

De CBvS was in 2013 genoodzaakt om geld uit deze pot aan te wenden om de koersen stabiel te houden. Het probleem, volgens de VES, is dat dit niet langer kan gebeuren. Als de nationale reserves verder dalen zal dat consequenties hebben voor de stabiliteit van de Surinaamse dollar en de economie. De regering wordt daarom opgeroepen om te bezuinigen.

 
Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / No Spang

07-01-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics