Nickerie.Net, donderdag 29 mei 2014


Kruidendokter Andre P. is (tijdelijk) weer vrij man

UTRECHT - De koninklijk geridderde André P. (59), die wordt verdacht van jarenlange verkrachting van zijn dochter, loopt morgen de cel uit. Na negentien maanden voorarrest is hij vrij man tot aan de inhoudelijke rechtszaak. Dat heeft de rechtbank Utrecht gisteren besloten tijdens een zogeheten pro-forma zitting.

De Utrechtse incestverdachte wordt ervan verdacht tussen 2003 en 2010 zijn bloedeigen dochter vanaf haar twaalfde te hebben verkracht en daar ook beelden van te hebben gemaakt. Hij zei dat ze ziek zou worden als ze niet aan zijn lusten tegemoet kwam.

De man geniet grote bekendheid en aanzien als kruidendokter in Suriname. Ook in Nederland werd hij geroemd: saillant is dat hij in 2001 nog werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de grote incestzaak zijn P.’s partner Suzette H. en Truus K. (53) mede-verdachten. Zij zouden niets hebben gedaan om de brute verkrachtingen te voorkomen, danwel zelfs tot de seks hebben aangespoord. Beide vrouwen waren al vrij in afwachting van de inhoudelijke rechtszaak. Morgen voegt P. zich bij hen.

De vrijlating is opvallend, omdat de rechtbank bij eerdere verzoeken van de verdachte om de hechtenis te schorsen resoluut was: daar kon, gelet op de ernst van de zaak, geen sprake van zijn. Nu lagen de kaarten anders, zegt zijn advocaat mr. Peter Plasman. ,,Mijn cliënt zit al negentien maanden vast. En het onderzoek is nog steeds niet afgerond: er moet nog een aantal getuigen worden verhoord in Suriname. Het onderzoek gaat nog zeker zes maanden duren.” Dat, terwijl de zaak door uiteenlopende redenen al enorm vertraagd was.

P. reageerde volgens Plasman zeer opgelucht en emotioneel op het bericht over de vrijlating. ,,Hij had er niet meer op gerekend, had de hoop al opgegeven.”


’Kruidendokter vergreep zich aan meer dochters’

UTRECHT/VIANEN - De incestzaak rond de invloedrijke kruidendokter en spiritueel leider André P. (58) zou veel groter zijn dan tot nu toe naar buiten is gekomen. De Surinaamse Utrechter, begin deze eeuw nog koninklijk onderscheiden, heeft niet één maar minstens drie slachtoffers gemaakt. Hij verkrachtte niet alleen intensief en zeven jaar lang zijn dochter, waarvan justitie hem beschuldigt, maar zou zich in Suriname ook aan zijn twee andere dochters hebben vergrepen.

Dat stelt zijn Nederlandse dochter (inmiddels 22) in een gesprek met De Telegraaf. Haar relaas wordt bevestigd door twee broers. De jonge vrouw, die anoniem wil blijven, is volgens het OM tussen juni 2003 (toen ze slechts twaalf jaar was) en juni 2010 misbruikt, en bovendien gefilmd terwijl ze werd misbruikt. Daarmee zou ze volgens justitie het enige slachtoffer in de zaak zijn.

Maar na de voorbereidende rechtszaak woensdag, waar ze veel leugens zei te horen, wilde ze dat beeld bijstellen. „Hij heeft ook mijn twee zussen in Suriname misbruikt. Dat begon toen ze 16 en 17 jaar waren.” Ze vermoedt dat die praktijken in 2001 begonnen en jarenlang voortduurden. Of de vrouwen, die naar alle waarschijnlijkheid recentelijk zijn verhoord door rechercheurs, inmiddels aangifte hebben gedaan, is onduidelijk. Wel is het slachtoffer er zeker van dat het gebeurd is. „Hij en mijn stiefmoeder Truus hebben het zelf aan me verteld…” Deze Truus K. (52) is medeverdachte in de zaak. Zij zou P. behulpzaam zijn geweest bij de verkrachting. „Zij ronselde iedereen”, zegt het slachtoffer daarover. „Ze woonde vroeger bij ons in de buurt en maakte een soort indeling: de ene dag sliep hij bij mijn moeder (medeverdachte Suzette H., 48), de andere dag bij mij. Hij had iedereen in zijn macht, en speelde het zo dat mijn broers het misbruik niet konden ontdekken.”

Openhartig: „Het misbruik gebeurde veelvuldig, zowel thuis in het Utrechtse Kanaleneiland als in een hotel in Vianen waar hij me naartoe nam. Ik moest seks hebben, anders zou ik ziek worden, of doodgaan. Hij deed het ’uit bescherming’. Gaandeweg kwam het filmen erbij. Hij heeft kasten vol.” In ieder geval Truus K. zou op de beelden te zien zijn als mededader. Wie de beelden maakte, wil ze niet zeggen.

P. kon volgens het slachtoffer mede zo lang zijn gang gaan omdat hij enorme macht had en aanzien genoot als gebedsgenezer, schrijver en leider van de Marron-negers in Nederland. In 2001 werd hij onderscheiden tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

„Mijn vader leidde aan grootheidswaanzin, werd op handen gedragen. Hij brainwashte iedereen. Ik werd uit het niets beloond met een televisie of 200 euro. Ondertussen mocht ik nergens heen, zelfs niet naar een schoolfeest. Hij was denk ik bang dat ik hem dan zou verraden.” Pas toen ze 21 jaar was, deed ze aangifte, waarna P. in oktober 2012 werd opgepakt en nog altijd vastzit.

Justitie vond het gisteren te vroeg om te reageren. „Op de inhoudelijke zitting komt alles aan de orde, wellicht ook deze vraag”, zei een woordvoerster van het parket Midden-Nederland. De strafzaak gaat op 10 maart verder. De advocaat van P., strafpleiter Peter Plasman, wilde niet op de zaak ingaan.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf

29-05-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics