Nickerie.Net, dinsdag 09 september 2014


Waterkrachtproject Kabalebo uit de ijskast

09/09/2014 - Ivan Cairo

PARAMARIBO - Het Kabalebo-waterkrachtproject uit de jaren 70 van toenmalig premier Henck Arron wordt mogelijk alsnog uitgevoerd. Eind deze maand komen vertegenwoordigers van het Noorse bedrijf Norconsult naar Paramaribo om hier met de regering over te praten. Dat zei president Desi Bouterse zondagavond in een toespraak op de televisie. Hij ging in op de huidige stroomcrisis in het land en de maatregelen die getroffen worden om deze op te lossen.

Het staatshoofd zei dat er voor de elektriciteitsvoorziening een "goede mix" moet komen van hydro-energie, andere hernieuwbare energie en niet-hernieuwbare energiebronnen zoals olie, aardolie, aardgas en kolen. Een volledige afhankelijkheid van hydro-energie kan, bij wisselende klimatologische omstandigheden, wederom leiden tot een tekort, waarschuwde Bouterse. Toekomstige problemen moeten voorkomen worden door te zorgen voor meerdere soorten energiebronnen en opwekcapaciteiten.

Daarom wordt het Kabalebo-project van stal gehaald. Dit waterkrachtproject, dat onderdeel was van een integraal ontwikkelingsplan voor West-Suriname, werd stopgezet na de militaire staatsgreep van februari 1980 onder leiding van Bouterse, destijds sergeant in het Nationaal Leger.

Over het Tapajai-project, dat onder andere het waterpeil in het stuwmeer in Brokopondo op het gewenste niveau moet houden, zei de regeringsleider dat de haalbaarheidstudie die is verricht niet nutteloos is geweest. Realisatie van Tapajai duurt volgens hem "minimaal zeven jaar en vraagt een aanzienlijke investering van honderden miljoenen US dollar". De aanpak dient ook milieuvriendelijk en mensvriendelijk te zijn en er moet rekening worden gehouden met "de gemeenschappen erom heen, het milieu en ook nog de Fransen".

De voorlopige stopzetting van het Tapajai-project is niet gebaseerd op rationele overwegingen, zei vicepresident Robert Ameerali zondag in het actualiteitenprogramma 'Welingelichte kringen'. Het besluit werd genomen omdat politieke leiders bang zijn de komende verkiezingen te verliezen als dit project zou worden voortgezet.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /dWT 08-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics