Nickerie.Net, dinsdag 09 september 2014


Girjasing: ‘Tapajaiproject moet bliksemsnel uit grond worden gestampt’

“De president kon ons dit hebben bespaard als hij tijdig had ingegrepen”, zegt VHP-parlementariër Sheilindra Girjasing, die tevens eigenaar is van Firgos Suriname, in reactie op de te verhogen energietarieven. President Desi Bouterse kondigde zondag aan dat de energietarieven voor de normale huishoudens met 30% omhoog zullen gaan. Een aantal geselecteerde bedrijven of bedrijfsgroepen zal marktconforme energie tarieven moeten betalen. Girjasing verwijt de president laksheid “want hij heeft het zien aankomen, heeft niets gedaan en laat het volk nu in het donker ”.

Girjasing TapaJai project zou nu bliksemsnel uit de grond moeten worden gestampt.1Girjasing TapaJai project zou nu bliksemsnel uit de grond moeten worden gestampt.1

Het Tapajaiproject zou volgens Girjasing ‘bliksemsnel uit de grond moeten worden gestampt’. De parlementariër vindt dat het verhogen van energietarieven eigenlijk wel moet, maar het had volgens hem ook in fasen kunnen gebeuren. De VHP’er meent dat geen enkele verhoging goed te praten is. “Het beleid van opeenvolgende regeringen was erop gericht om de bevolking dit te besparen, maar vandaag moeten wij het gelag betalen”, zegt Girjasing. Met ‘wij’ bedoelt hij het bedrijfsleven ‘dat nu dubbel zoveel voor stroom zal moeten betalen’.

‘Bedrijven vallen per categorie al binnen een hoger tarief en nu komt de verhoging van de stroomprijs er nog bovenop.’ Dit zal dan weer doorwerken in de prijzen die door deze bedrijven gehanteerd worden voor geleverde goederen en diensten. Het lijkt er volgens Girjasing op alsof het beleid steeds gericht is op het ‘pakken van bedrijven’. “Het zal zich allemaal gaan wreken, net zoals de sociale wetten gevolgen zullen hebben. Bedrijven betalen straks extra voor energie, verzekeringen en pensioen voor personeel en zullen zich moeten houden aan een minimumuurloon. Men moet niet schrikken als de prijzen in de winkels gaan stijgen.”

Terugkomend op het Tapajaiproject vindt de parlementariër dat er ‘offers gebracht moeten worden’. Volgens hem kan het niet dat een kleine groep mensen de ontwikkeling van het gehele land achterhoudt. “De mensen van het leefgebied moeten goed gefaciliteerd worden. Zelf ben ik er voorstaander van dat het gehele binnenland een stad wordt. We hebben water nodig voor energieopwekking en we hebben de Tapanahonirivier ter beschikking. De dam is er. Het is alleen maar een kwestie van omleggen”, aldus Girjasing. Het energieprobleem zou volgens hem nu niet zo erg zijn als het Tapajaiproject destijds voortgang had gehad.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /DBS 09-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics