Nickerie.Net, zaterdag 20 september 2014


Romano doet mee! Het resultaat van "kijken naar mogelijkheden"

Vijf jaar geleden zag de situatie van Romano er totaal anders uit dan nu het geval is. Romano, een beer van een vent van 25 jaar, zat na het volgen van Speciaal Onderwijs iedere dag thuis voor het raam naar buiten te kijken. Zeven dagen in de week hetzelfde ritme, wakker worden, eten en dan plaatsnemen op z’n stoel voor het raam. Geen sociale contacten, geen aandacht, geen uitdaging, alleen dat hele kleine stukje wereld als hij uit het raam keek. Iedere dag leek op de vorige dag, en morgen ……..net zo.

Een nieuwe Romano, dankzij gezamenlijke inspanningen onder coordinatie van de Wingroep.

Dat veranderde toen Romano naar de sociale werkplaats van de WINgroep ging. Ineens was het belangrijk dat hij uit huis ging want er zaten mensen op hem te wachten! In het begin was de productiviteit van Romano laag. Hij stond vaak in zijn kenmerkende houding, zijn bovenlichaam heen en weer bewegend om zich heen te kijken en begreep niet altijd wat er van hem verwacht werd. Hij praatte niet of nauwelijks en kon alleen maar "ja" zeggen.

Romano werd elke dag opgehaald en ‘s middags bracht de projectleider hem op de brommer weer naar huis. Hij genoot op de werkplaats van alle aandacht en complimentjes.

De projectleider Soerinder Algoe sprak Romano aan op zijn mogelijkheden i.p.v zijn onmogelijkheden. Na een paar jaar traden er merkbare veranderingen bij Romano op. Hij begon meer en meer te praten, ging vragen stellen en dat stereotiepe gedrag van heen en weer bewegen verdween grotendeels.

Romano staat bij de stenenmachine en heeft een belangrijke positie in de keten van het maken van bouwstenen. Hij heeft zijn werk nog geen dag verzuimd en wil beslist geen vakantie hebben. Voor zijn werk ontvangt Romano een vergoeding, waarvan een klein deel door de projectleider bewaard wordt om te sparen.

Reeds twee jaar is Romano nu in staat zelfstandig zonder begeleiding op de fiets van Nieuw Nickerie naar de werkplaats in polder te gaan. Die fiets was een zeer oude fiets die met wat laplap werk rijdend gemaakt was.

Romana is nu in staat een nieuwe fiets te kopen van zijn eigen verdiende geld. Wie had dat vijf jaar geleden kunnen denken!

Nieuw Nickerie, september 2014

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Win-Groep 19-09-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics