Nickerie.Net, maandag 08 december 2014


Slachtoffers Decembermoorden herdacht

Nabestaanden en andere belangstellenden hebben maandagavond in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname herdacht. Voorafgaand aan de bijeenkomst was er volgens traditie een fakkeltocht en legden de aanwezigen bloemen bij de plaquette met de namen van de slachtoffers op een van de muren van de kerk.

De vijftien slachtoffers van de Decembermoorden in 1982Op 8 en 9 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers gedood op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten.

Tijdens de herdenking zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied en hielden ze een minuut stilte. Verder waren er enkele toespraken van onder anderen voormalig Journaal-lezeres Noraly Beyer en advocaat Gerard Spong, die de Surinaamse regering in het verleden heeft geadviseerd in deze zaak.

In november 2007 begon voor de krijgsraad het strafproces tegen de verdachten van de moorden, onder wie Bouterse. In april 2012 nam het Surinaamse parlement de amnestiewet aan die de daders en verdachten van de Decembermoorden van vervolging vrijwaart. De krijgsraad besliste in oktober dat het proces niet wordt heropend, nadat nabestaanden van slachtoffers hierom hadden gevraagd.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf 08-12-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics