Nickerie.Net, dinsdag 09 december 2014


Sunil Oemrawsingh vestigt hoop op OAS voor intrekken amnestiewet

Paramaribo- "8 december 1982 - 8 december 2015. We shall overcome". Zo klonk het maandag precies om 12:00 uur in het Fort Zeelandia waar 32 jaar geleden 15 Surinamers om het leven zijn gebracht. Het regent en in stilte staart een ieder droevig naar het monument waarop de tekst staat "Op deze plek werden 8 december 1982 vijftien prominente zonen van Suriname zonder vorm van proces door het militaire regime dood geschoten. Zij stonden voor vrijheid, recht en democratie".

8 dec kranslegging8 dec kranslegging

"We kunnen het recht niet meer in Suriname zoeken als het om het 8 december strafproces gaat. Daarom hebben we in april van dit jaar, de zaak voorgelegd aan de OAS." Dit zegt de voorzitter van de stichting 8 december, Sunil Oemrawsingh. Hij weet niet hoe lang het zal duren voordat er beweging komt in de zaak. "De tijd is niet onze bondgenoot maar over ongeveer twee jaar zal het zeker aan de orde komen. We willen allemaal dat het recht zegeviert maar wij zijn niet de enigen die een klacht hebben ingediend. Het gaat om velen," weet Oemrawsigh. Hij hoopt net als de overige nabestaanden dat de, voor hen omstreden amnestiewet, wordt ingetrokken met behulp van de mensenrechtenorganistie.

De voorzitter is van mening dat de Surinaamse rechtsstaat aan het wankelen is gebracht. "Wat nu speelt is dat politici zich zijn gaan bemoeien met een proces dat onafhankelijk zou moeten plaats vinden. Dit heeft gemaakt dat de nabestaanden zich verjaagd voelen uit het Surinaams rechtssysteem terwijl dit een zaak is waarbij gerechtigheid de boventoon had moet voeren," stelt Oemrawsingh. Het komt er volgens hem op neer dat deze gevoelige kwestie wordt gepolitiseerd, met name door de aanname van de amnestiewet. De stichting weigert het daarbij te laten en zal daarom jaarlijks onder meer kransen bij het monument blijven leggen om de bloedige 8 december niet te vergeten.

Door: Ivan Summerville

Bron/Copyright:

Nickerie.Net /Parbo Nieuws 08-12-2014

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2014. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics