Nickerie.Net, zondag 14 december 2014
Regering Bouterse probeert te pronken met Staatsolie met drogredenen
In aanwezigheid van president Desi Bouterse werd zaterdag de nieuwe raffinaderij van Staatsolie in gebruik genomen. Ondersteund door investeringen van in totaal USD 900 miljoen zal deze raffinaderij enerzijds een aanzienlijk deel van de olie-importen overbodig maken en anderzijds de exporten van hoogwaardige derivaten mogelijk maken. Het project dat 34 maanden heeft geduurd, zal in maart de eerste gasoline produceren voor de lokale markt. Directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk, zei blij te zijn dat de wens om de nieuwe raffinaderij te openen op de verjaardag van Staatsolie als cadeau aan de samenleving, is vervuld. President Bouterse zei dat “Suriname reeds conceptueel zover was in de jaren ‘80 om te investeren in de olie-industrie, onder het motto ‘wat we zullen zijn, is wat wij van onszelf hebben gemaakt’. Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname(NPS) vindt echter dat de president, c.q. de regering wederom met drogreden probeert wijs te maken dat dit een project van de huidige regering is. De voorbereidingen voor expansie zijn aangevangen tijdens de Regering Venetiaan. Rusland was toen minister van Natuurlijke Hulpbronnen(NH).
Gregory Rusland, ex-minister NH en NPS-voorzitter
Terwijl Bouterse nu pronkt met Staatsolie herinnert Rusland eraan dat het een NDP-regering was die het bedrijf van e hand wilde doen. Dit terwijl Staatsolie in staat is ons te leiden naar verdere economische onafhankelijkheid en ontwikkeling van de groene economie in Suriname.
Doordat Staatsolie bezig is brandstof te ontwikkelen voor voertuigen, zal over enkele jaren de import van brandstof voor een groot deel niet meer nodig zijn. We zullen dus wat energie betreft een grotere mate van zelfstandigheid hebben bereikt.
Tijdens het desastreus beleid van de Regering Wijdenbosch in de periode 1996-2000 kwam die regering in geldnood te zitten. Men kwam toen met het plan om Staatsolie voor een bedrag van US $60 miljoen te verkopen.
Eddie Jarap, de toenmalige directeur van Staatsolie, werd als een sta-in-de-weg ervaren en werd door de Regering Wijdenbosch onrechtmatig ontslagen. “Als het Surinaamse volk en de vakbonden niet in opstand waren gekomen waren we Staatsolie vandaag kwijt”.
Geen ethanol ontwikkeling, geen eigen productie van autobrandstof, en veel meer economische afhankelijkheid van buiten. De Staat Suriname zou na die verkoop geen merkbare invloed meer hebben op de ontwikkeling van de aardolie-industrie in Suriname.
Staatsolie heeft in de afgelopen 10 jaren meer dan een US $ 1 miljard aan de staat afgedragen aan dividenden en belastingen. De werkelijke spin-off effecten naar de economie zijn veel groter.
“En de Wijdenbosch Regering achtte het wijs om het bedrijf van de hand te doen voor $60 miljoen. Overigens zou de staat Suriname geen cent zien van die $60 miljoen. $ 60 miljoen is gelijk aan 2 maanden importen. In de visie van de toenmalige Regering Wijdenbosch was Staatsolie dit waard”.
Bron/Copyright: |
|
|
Nickerie.Net /GFC | 12-12-2014 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2014. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics