Nickerie.Net, dinsdag 24 februari 2015


Gevraagd: Hindoestaanse deelnemers voor medisch wetenschappelijk onderzoek gericht op het verminderen van suikerziekte (diabetes)

 

Het Academische Ziekenhuis Maastricht zoekt Hindoestaanse deelnemers voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Het hoofddoel van dit onderzoek is om het hoge percentage Hindoestanen met suikerziekte te verminderen. Overgewicht is een van de hoofdoorzaken van suikerziekte. Naast erfelijke aanleg kan suikerziekte ontstaan door overgewicht. Het overgewicht ontstaat door opgehoopt vet als gevolg van onvoldoende verbranding. De verbranding van het dik makende ‘witte vet’ wordt aangestuurd door het zogenaamde bruin vetweefsel.

 

Uit een ander onderzoek is gebleken dat het bruin vetweefsel bij Hindoestanen minder efficiënt werkt dan bij blanken, waardoor er minder wit vet wordt verbrand. Dit kan makkelijk leiden tot overgewicht. Een middel dat het bruin vetweefsel beter zou kunnen laten werken is het aminozuur L-arginine. Dit is een natuurlijke bouwstof dat in kleine hoeveelheden voorkomt in onze dagelijkse voedsel zoals zuivel- , graan- en vleesproducten.

 

In dit onderzoek wordt het effect gemeten van L-arginine supplementen op de werking van het bruinvetweefsel en het lichaamsvet, over een periode van 2x 6 weken met een tussenpauze van 4 weken. In 'een van de perioden wordt supplementen gebruikt zonder werkend bestanddeel om het verschil te kunnen meten.

 

Mocht het blijken dat gebruik van extra L-arginine de werking van bruin vetweefsel bij Hindoestanen aanmerkelijke verbetert, dan kan gewerkt worden aan een L-arginine supplement, dat uiteindelijk moet leiden tot gewichtsafname door het beter verbranden van wit vet. Hierdoor zal het risico op suikerziekte uiteindelijk verminderen.

 

 

Voor dit onderzoek wordt gezocht:

- Gezonde Hindostaanse mannen zonder suikerziekte  (woonachtig in Nederland)

- Leeftijd: 35-50 jaar

- BMI: tussen 25 en 30 kg/m2

 

(Uw BMI kunt u uitrekenen door uw lichaamsgewicht in kilogram te delen door het kwadraat van uw lengte in meters. (BMI = gewicht / (lengte x lengte))

 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoeksperiode:

Twee keer een behandeling van 6 weken met L-arginine of placebo, in random volgorde. Tussen beide behandelingen zit 4 weken ‘rust’ en beide behandelingen worden gevolgd door:

 

Aan het eind van beide behandelingen zult u 2 dagen achter elkaar een halve dag op de universiteit verblijven voor metingen. De metingen op deze 2 dagen zijn volledig identiek. Op de eerste dag komt u om 10.00 uur nuchter naar de universiteit en wordt een bruin vet scan (PET-CT scan) gemaakt na blootstelling aan milde koude. Deze dag duurt ongeveer 5 uur.

 

Op de ochtend van dag 2 komt u weer nuchter naar de universiteit en wordt een spier- en vetbiopt afgenomen. Bij een spierbiopt wordt een heel klein hapje (ter grootte van een luciferkopje) uit de grote spier in het bovenbeen gehaald; het vetbiopt wordt genomen uit het onderhuids vet van de buik. Na het spier- en vetbiopt wordt een glucose tolerantie test uitgevoerd. Deze tweede dag duurt ongeveer 4½ uur.

 

Waar:

De scans worden gedaan op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM).

 

Vergoeding:

Bij voltooiing gehele studie 300 euro (bij eerder stoppen zal naar rato uitbetaald worden) + eventuele reiskosten

 

Informatie / aanmelden:

Dr. Mariëtte Boon, hoofdonderzoeker

E-mail: M.boon@maastrichtuniversity.nl

Tel.: 06-48126425

 

Note: een team-lid van Nickerie.net neemt ook deel aan dit onderzoek. Hij zit nu bijna aan het eind van het onderzoekstraject. Heeft u misschien vragen over zijn ervaringen, stuur een mail naar: info@nickerie.net.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ Ingezonden 23-02-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics