Nickerie.Net, dinsdag 23 juni 2015


WikiLeaks 'Saudi Cables': Surinaamse Islamitische Organisatie vraagt eind 2012 Korans aan bij koning Abdul Aziz Bibliotheek in Riyadh

'Wij hebben de plicht om vooral jonge moslims te beschermen tegen van Islam afwijkende ideologieën'

'Jonge moslims gelokt om hindu-bijeenkomsten bij te wonen'

Klokkenluidersite WikiLeaks is begonnen met het publiceren van de eerste 70.0000 documenten die zijn verkregen uit Saoedi-Arabië. De documenten beschrijven communicatie tussen ministeries en diplomaten van Saoedi-Arabië en andere landen. Inmiddels staan er vandaag, dinsdag 23 juni 2015, 61.214 documenten online, waaronder ook een paar met een Surinaamse link.

Nadat de klokkenluiderssite eerder een grote hoeveelheid documenten over de oorlog in Irak, Afghanistan en Amerikaans diplomatiek berichtenverkeer online plaatste worden er in de komende weken ruim een half miljoen documenten gepubliceerd, vooral e-mails van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken en vertrouwelijke rapporten van de Saoedische overheid.

In een van de zogenoemde cables vraagt de president van de Surinaamse Islamitische Organisatie, Isaac Jamaludin, begin december 2012 aan de Koning Abdul Aziz Bibliotheek in de Saoedische hoofdstad Riyad, meer boeken en het opzetten van een bibliotheek om de invloed van andere religiën in Suriname tegen te gaan.

'De christenen hebben de volledige ondersteuning van hun mensen uit Nederland, de VS en Venezuela. De hindu's hebben de steun van India. Met de hulp van India zijn diverse culturele centra opgezet in diverse delen van Suriname waar het hindu-geloof en cultuur worden gepropageerd. Diverse jonge moslims zijn gelokt om hun bijeenkomsten bij te wonen', aldus de via fax verzonden brief van Jamaludin (zie onderaan).

Hoe Wikileaks aan de gevoelige informatie komt, maakte de organisatie niet bekend. Maar, in een persbericht wordt verwezen naar een Saoedische verklaring in mei, waarin stond dat er een schending was geweest van de computernetwerken van de overheid. De cyberaanval werd ‘opgeëist’ door een groep die zichzelf Yemeni Cyber Army noemt.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur en een absolute monarchie met amper persvrijheid, staat bekend om de harde aanpak van activisten en critici. Zo werd de Saoedische mensenrechtenadvocaat Walid Abu al-Khair (35) veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens ‘opruiing’. Blogger Raif Badawi kreeg duizend zweepslagen opgelegd alsmede tien jaar celstraf en een boete van 220.000 euro wegens belediging van de Islam.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Parabo Nieuws 23-06-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics