Nickerie.Net, vrijdag 11 december 2015


Mijnals beschuldigt Bouterse leugens te vertellen

Ex-militaire topper Chas Mijnals voelt zich genoodzaakt om uitspraken gedaan door president Desi Bouterse tegenover Sandew Hira tegen te spreken. Het gesprek tussen Bouterse en Hira wordt in vier delen uitgezonden op de STVS. Het tweede deel zit vol onwaarheden, zegt Mijnals, die vandaag een persconferentie hield. Bouterse heeft gelogen over de rol van Mijnals en cruciale delen van de Surinaamse geschiedenis, meent Mijnals. “Er is tijdens dit vraaggesprek heel veel door Bouterse gezegd waarvan het waarheidsgehalte door mij als bijzonder laag is gekwalificeerd,” oordeelt Mijnals.

fotoMijnals is op een persconferentie in het Lala Rookh-gebouw ingegaan op enkele beweringen van Bouterse, die onder andere heeft aangegeven dat het idee van de coup op 25 februari 1980 door hemzelf is bedacht en gepland. “De machtsovername is niet door Bouterse bedacht maar door mij, Chas Mijnals. Ik ben met dat plan uit Nederland teruggekeerd en heb Bouterse in 1978 op de hoogte gebracht,” stelt Mijnals. “De planning van de machtsovername is onder mijn leiding geschied door vijf personen: Chas Mijnals, Desi Bouterse, Badresein Sital, Roy Horb en Laurence Neede. We hadden harde afspraken: geen rijkdommen vergaren, niet schieten op het volk, bij het halen van voordelen zouden wij achter in de rij staan, bij het opvangen van klappen zouden wij voor in de rij staan.”

De groep van zestien was slechts een commandogroep die de spits moest afbijten bij de overname van de verschillende locaties. benadrukt Mijnals. “Van die groep waren alleen Bouterse en Horb op de hoogte van de werkelijke plannen. De groep van zestien heeft geen machtsovername gepland noch minder het land overgenomen. Zestien mannen nemen niet eens Flora over laat staan een land.”

Uitgeschakeld

Mijnals verklaart dat de coup zonder zijn medeweten is geschied. Hij is door de anderen eruit gelaten. Het overnameplan was helemaal niet rond. “De machtsovername van 25 februari is op een moment gekomen waarop wij lang niet klaar waren met de politieke planning. Mijn collega's waren geïnteresseerd in de militaire kant, terwijl er te weinig inzichten waren in de politieke kant.” Mijnals is per telefoon op de hoogte gesteld van de coup nadat deze voorbij was. Dat er niet genoeg nagedacht was bleek uit de chaos die was ontstaan, deelt Mijnals mee.

“Er is nooit zoiets als een linkse coup geweest,” zegt Mijnals met klem. “Ik heb nooit plannen beraamd tegen mijn kameraden. Cubanen hebben nooit militairen tegen elkaar opgehitst. In 1980 was er geen Cubaanse ambassade in Suriname. Het verhaal van de linkse coup was enkel een bedenksel van Bouterse om mij uit te schakelen.” Mijnals was toentertijd voorzitter van de Militaire Raad, en overzag het geheel. Mijnals vertelt dat hij op 13 augustus 1980 door Bouterse was uitgenodigd voor een spoedvergadering in het kazerne maar het liep anders af: “Ik werd door Rozendaal en veertien andere soldaten opgewacht. Ik werd in plaats van naar de vergadering begeleid naar de cel.”

Mijnals is in de cel tot de conclusie gekomen dat hij afgemaakt zou worden. Met ‘hersenwerk’ heeft hij kunnen voorkomen dat hij en anderen die ook gevangen genomen waren, geliquideerd konden worden. “Bouterse was uit op macht ten koste van zijn eigen kameraden." Voordat Mijnals opgepakt werd, zijn z’n lijfwachten Paul Bagwandas en Arthy Gorré naar het buitenland gestuurd. Zij hadden sinds de geruchten van de linkse coup aangeboden zijn lijfwachten te zijn. “If wan sani o p’sa nanga yu wo’ ka," zou Bagwandas nog hebben gezegd.

Verzoening

Er is geprobeerd hem te bevrijden uit de gevangenis, maar Mijnals heeft hen overtuigd er van af te zien, omdat er onschuldig bloed zou vloeien. Mijnals coördineerde vanuit zijn cel het verzet tegen Bouterse. Uiteindelijk koos hij voor de vrijheid omdat hij opgenomen moest worden in het ziekenhuis voor behandelingen van ‘restanten’ van een hersenvliesontsteking. Op 5 maart 1981 heeft Bouterse Henk Fernandes naar het ziekenhuis gestuurd om met Mijnals te praten. “Hij betuigde spijt dat hij een fout had gemaakt om mij op te pakken. Hij bekende aan mij dat het ook de bedoeling was op mij te liquideren,” vertelt Mijnals. “Hij zei dat het volk mij nodig had en vroeg me om mijn schouders weer onder het werk te zetten. Hij zat muurvast.”

Mijnals heeft toegestemd en heeft na die ‘verzoening’ de basis gelegd voor nieuwe politieke bewegingen, de politieke educatie en ideologie van het leger en de ideologie van de NDP. “Ik stoorde mij aan het feit dat Bouterse geen belangstelling had voor progressieve literatuur,” haalt Mijnals aan. “Hij hield van Machiavelli, Godfather en A few Good Men terwijl ik meer heil zag in Verworpenen der Aarde, de Aderlating van een Continent. Kortom literatuur die ons meer zou helpen dan waarmee hij bezig was.”

René Gompers

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /NSS 10-12-2015

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2015. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics