Nickerie.Net, maandag 11 januari 2016
Zwaard van Damocles boven Suriname door ongecontroleerde witwaspraktijken
11/01/2016 - Eliézer Pross
PARAMARIBO - De huidige financiële crisis in het land dreigt te verergeren als Suriname geen serieuze stappen onderneemt om witwassers daadwerkelijk af te straffen. "Als wij niet kunnen voorkomen dat het bankwezen in Suriname in mei op een zwarte lijst geplaatst wordt door de internationale gemeenschap, zal dat nog een zware dreun zijn voor de economie", waarschuwt professor-econoom Anthony Caram.
Het vertrek van de Royal Bank of Canada in 2014 was het eerste teken aan de wand dat de waarschuwing van de CFATF serieus genomen moet worden. Foto: Irvin Ngariman
Hij uitte zijn bezorgdheid vrijdag tijdens een financieel seminar over hoe Suriname geloodst kan worden door de moeilijke jaren tussen 2015 en 2018. Het gaat om de waarschuwing die de Caribische financiele waakhond (CFATF) in december richting Suriname afvuurde dat er nog te weinig wordt gedaan tegen de illegale geldstroom van en naar het land. Met de aanname van toezichthoudende wetten voor het geldcircuit in mei 2014, kon het parlement op de valreep nog voorkomen dat Suriname 'geblacklist' werd door de CFATF, de regionale werkarm van een wereldwijde netwerk tegen witwasserij, de financiering van terrorisme en andere dreigementen voor het internationaal geldverkeer.
"Het probleem nu is dat er nog geen bijbehorende uitvoeringsbesluiten zijn voor die mooie wetten die allemaal prachtig zijn op papier maar moeilijk uitvoerbaar zijn in de praktijk", benadrukt Anne Harsma, juridisch-financiele consultant en oud-directeur van de voormalige RBTT Bank, nu Republic Bank. De zaak stuit volgens hem bij de regering die de wetten moet uitvoeren. "De monetaire autoriteiten, namelijk de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën, hebben een rapportageplicht naar de CFATF toe om te laten zien dat ze verdachte financiele transacties actief identificeren, onderzoeken en overgaan tot vervolging van daders", legt Harmsma uit.
Elke transactie boven de tienduizend in zowel vreemde valuta als SRD's is conform de wet een ongebruikelijke transactie. "Banken overstelpen het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties met duizenden meldingen. Maar dergelijke meldingen worden nog onvoldoende doorverwezen naar het Openbaar Ministerie", zegt Harmsma verder. "Zelfs andere branches zoals advocaten, notarissen, autohandelaren en casino's moeten ook melding maken van ongebruikelijke transacties volgens internationale normen. Maar zij laten nauwelijks van zich horen en beroepen zich vaak op beroepsgeheimen. De monetaire autoriteiten zullen een manier moeten vinden om ook hun te dwingen om verdachte gevallen aan te geven", aldus Harsma.
De waarschuwing van de CFATF is reeds voelbaar. Het vertrek van de Royal Bank of Canada in 2014 was het eerste teken aan de wand. "Steeds meer Surinaamse banken zien hun relaties in het buitenland afgebroken worden. En burgers worden nu al gedwongen hun overzeese rekeningen af te bouwen", schetst Harmsma de situatie.
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net /dWT | 11-01-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics