Nickerie.Net, zaterdag 23 april 2016
Santokhi: Crisisplan in DNA en show op plein mislukt
"Terwijl De Nationale Assemblee verwacht had dat de regering vrijdag zou komen met een uitgewerkt crisisplan, zoals hij dat beloofd had, bleek al heel gauw dat de president gekomen was voor een monoloog optreden met heel wat dignitarissen en een show op het plein. Beide zaken zijn mislukt. DNA wilde diepgaande discussie en besluitvorming over het crisisplan, reeds de komende week, maar dat zal niet meer haalbaar zijn, omdat de regering haar huiswerk weer niet gemaakt heeft."
Dit zegt VHP-fractieleider Chan Santokhi om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij vindt het optreden van de regering onsamenhangend, divergerend en niet professioneel. Om zijn visie te staven, somt de politicus diverse punten op:
1. De president gaf de contouren aan van een urgentieprogramma met verschillende maatregelen, die niet coherent waren en waarvan er nog geen kostencalculatie was. Niet duidelijk is wat de relatie daarvan is tot de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarna kwam de president met een verwarrend verhaal van dat zijn recente valutavrienden nu vijanden zijn geworden. "Het enige wat ik kon opmaken uit zijn verhaal is dat hij wel invloed heeft op daling en stijging van de koersen met zijn valutavrienden, en dat is een zeer ongezonde zaak, wat nadere uitleg nodig heeft."
2. De vicepresident maakte de situatie nog erger door te stellen dat hij nog in proces en procedure zit van planning, waarvoor hij nog weken nodig heeft. Logisch, want hij zei al eerder dat hij moeilijk kan plannen in crisistijd.
3. De minister van Financiën wist nog tenminste waarover het ging, maar kon geen duidelijkheid verschaffen over de tijdlijn naar de finalisering en goedkeuring van het hervormingsprogramma, zoals gevraagd wordt door het IMF rond 13 mei 2016. Hierin moet duidelijk zijn: - de uitwerking van de 'prior actions' door de regering als randvoorwaarde voor de goedkeuring en - de financieringszekerheid voor het twee jaren durend hervormingsprogramma. De regering zit op het spoor van acht maanden urgentieprogramma en daarna het ontwikkelingsplan 2017-2021.
"Er is duidelijk geen coördinatie, geen crisisstrategie en geen crisismanagement binnen de regering, terwijl het land in een ernstige crisis verkeert, die elke dag erger wordt," concludeert Santokhi.
Afname politieke draagvlak Het doel van de NDP oproep en organisatie, die zoveel tijd, mobilisatie en geld gekost heeft om dwangmatig een massa op been te brengen, is duidelijk mislukt, meent de VHP-topper. De beweging 'Wij Zijn Moe' heeft als antwoord hierop veel mensen op been weten te brengen, zonder geld, zonder mobilisatie en zonder dwang. Duidelijk een teken van afname van het politieke draagvlak en de groeiende weerstand tegen de regering.
De VHP gaat door met de informatie en mobilisatie van haar achterban en zal binnenkort een grote informatiebijeenkomst houden. "De regering zal verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen van haar regeerbeleid en de crisis, de verdwenen gelden, de gecreëerde armoede en oplossingen hierin dienen te brengen. En als ze dat niet kan, dan moet ze haar politiek mandaat maar teruggeven aan het volk. Inderdaad kan misschien de regering alleen niet de problemen aanpakken, zoals gesteld door de president. Maar buiten de regering zijn er genoeg deskundigheid en capaciteit om het land beter te besturen, met vertrouwen en toegang tot internationale kapitaalmarkten, mondiale netwerken en de Surinaamse diaspora om fondsen te kanaliseren naar Suriname toe voor de beheersing van de crisis, zonder dat je het volk zoveel pijn en ellende moet aandoen," stelt Santokhi.
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / NSS | 23-04-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics