Nickerie.Net, vrijdag 13 mei 2016
Duizenden op de been tegen Bouterse
Pieter van Maele / Harmen Boerboom
In Paramaribo hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen het beleid van de regering-Bouterse. De betogers verzamelden zich op het Kerkplein in het centrum van de stad waarna ze een petitie aanboden op het Kabinet van de President. In het geschrift wordt aangedrongen op het terugdraaien van de prijsverhogingen van elektriciteit en op het bevriezen van de op handen zijnde overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Suriname verkeert al een half jaar in een zware economische en financiële crisis die geleid heeft tot enorme prijsstijgingen. Molensteen
Volgens de overeenkomst met het IMF zou een half miljard Amerikaanse dollar geleend worden om economisch en financieel orde op zaken te stellen. Maar de demonstranten zien de overeenkomst als een molensteen om de nek van het volk en de volgende generaties.
De protestmars was georganiseerd door vakbonden, organisaties van winkeliers en oppositiepartijen. Niet alle sociale partners deden mee aan het protest. Zij zien nog mogelijkheden voor een dialoog.
De opkomst viel volgens sommigen tegen omdat de regering op vrijdagochtend een aangekondigde verhoging van de energieprijs terugdraaide. Daarnaast zouden werknemers geïntimideerd zijn om niet deel te nemen aan het protest.
Volgens de website Starnieuws heeft de directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (de Surinaamse burgerlijke stand) zijn ambtenaren schriftelijk meegedeeld dat er geen toestemming wordt geven om de protestmanifestatie bij te wonen.
Bouterse's woordvoerder Clifton Limburg liet daarentegen op de radio weten dat sommige demonstranten door hun werkgevers gedwongen zijn om in de protestmars mee te lopen. Begin van de strijd
Desondanks was de demonstratie van vrijdagmiddag de grootste tot nu toe tegen het beleid van de huidige regering. De organisatoren zeiden tevreden te zijn met de opkomst. Zij zien de mars van vrijdag als het begin van de strijd. De protestorganisatie ‘Wij Zijn Moe’ demonstreert al vanaf november iedere vrijdagmiddag voor het Surinaamse parlement. Die bijeenkomsten worden wekelijks groter.
De financiële problemen van Suriname zijn te wijten aan de dalende goud- en olieprijzen, en aan het verkwistende beleid van de regering-Bouterse. De gevolgen zijn merkbaar: salarissen bij sommige overheidsbedrijven worden niet of te laat uitbetaald. Ook subsidies aan ziekenhuizen en busbedrijven blijven achterwege. De bevolking voelt de enorme inflatie keihard in de portemonnee. De prijzen in de winkels en van elektriciteit en water zijn verveelvoudigd.
President Bouterse erkent dat Suriname in een diepe crisis zit, maar hij ziet opstappen van hem en zijn regering niet als optie. Het staatshoofd pleit voor een gezamenlijke aanpak om de problemen in het land te bevechten.
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / NOS | 13-08-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics