Nickerie.Net, vrijdag 20 mei 2016
Guillermo Samson: “Sinds wanneer heeft een zwerver het voor het zeggen?”
De dag-straatkoers voor de Amerikaanse Dollar voor vandaag is gesteld op SRD 6.65. De Euro staat vandaag op SRD 7.55. In vergelijking met gisteren is de US$ koers gestegen met SRD 0.05. Met woensdag verschilt de koers SRD 0.15. Dagblad Suriname werd geconfronteerd met een simpele vraag van een zeer gebelgde burger: “Wanneer gaat de koers omlaag?”
Instignatie van het IMF
Er werd eerder gesteld dat een drastische devaluatie werd voorgesteld door het International Monetair Fonds (IMF). Uiteindelijk werd dat door de autoriteiten ontkend. Men gooide het roer om en laat de koers nu aan een vrije marktwerking over. Critici vragen zich af of dit nou een bewuste handeling is van de regering om de koers omhoog te krijgen, gezien de autoriteiten weten dat de huidige vraag de koers zeker omhoog zal tillen. Alle maatregelen die nu worden getroffen en alles wat er nu gebeurt, geschiedt volgens econoom/jurist Guillermo Samson op instignatie van het IMF. “Deze regering heeft niets te zeggen, want men heeft geen geld. Sinds wanneer heeft een zwerver het voor het zeggen als je hem een broodje wil geven? IMF heeft alles doorgesproken en er zijn prioriteiten besproken. De overheid moet zich daaraan houden om op de eerste plaats betalingsbalanssteun te krijgen”, stelt Samson. Echter is volgens Samson de vraag wanneer de koers omlaag gaat niet gemakkelijk te beantwoorden.
De koers is de prijs van een goed (de US$ en de Euro in het Surinaamse geval). Prijzen die naar boven gaan, hebben niet gemakkelijk de neiging om weer naar beneden te gaan. De prijs van het goed wordt nu bepaald door vraag en aanbod, terwijl er aan de andere kant ook ondersteuning nodig is van een deviezenreserve. Wat nu het geval is, is dat de vraag groter is dan het aanbod. Betalingsbalanssteun van het IMF zal volgens Samson voor een bepaald moment soelaas kunnen bieden. “Vervolgens zullen de monetaire autoriteiten de koers moeten ondersteunen, wat betekent dat men weer geld zal moeten uitgeven. Op het moment dat men weer geld zal uitgeven, en er geen vertrouwen is, zal de koers weer de lucht in springen.”
Telting was gezaghebbend
“Wij zullen het niet terug kunnen krijgen. Andre Telting heeft in zijn tijd de koers kunstmatig aangepakt. Toen het SF 3.300 was, heeft hij het kunstmatig naar SF 2.800 gebracht en vervolgens drie nullen weggehaald. Dat ging niet via vraag en aanbod. Daarna is hij gaan werken aan zijn deviezenreserve. Telting was een gezaghebbende persoon, door wie er meer vertrouwen is ontstaan in de koers. Hij heeft systematisch ervoor gezorgd het uitgavenbeleid van de overheid aan banden te laten leggen. Dat kwam niet van de overheid. Telting stelde het uitgavenbeleid. Zo is de deviezenreserve systematisch opgebouwd, waardoor er weer een bepaalde dekking was”, stelt Samson.
Nu er geen deviezenreserves meer zijn, zijn alle dekkingen van de Surinaamse Dollar weggevallen. Aan de andere kant stelt Samson dat de huidige regering geen waarheden vertelt over de echte financiële situatie in het land en haar plannen daarvoor, waardoor het onmogelijk is om het vertrouwen terug te winnen. “Het grootste deel van het rationeel denkend volk gelooft niet meer in hun. Alleen de leeghoofden geloven nog in hen”, aldus Samson.
Kavish Ganesh
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / DBS | 20-05-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics