Nickerie.Net, woensdag 08 juni 2016
THEO PARA:
Vervroegde verkiezingen als crisismaatregel
08/06/2016
CONTRAPUNT - Een president met staatsrechtelijk bewustzijn valt in functie zijn voorgangers niet af. De staat kent immers het beginsel van continuïteit van bestuur. De president blijft ook verantwoordelijk voor wat de staat voor zijn aantreden heeft gedaan. Dit bestuurlijke wangedrag bevestigt de onbekwaamheid van deze president.
Desi Bouterse weet niet wat het verschil is tussen paarse partijvoorzitter en president van de republiek Suriname. Bij zijn apodictische presentatie van zijn zogeheten Stabilisatie- en Herstelplan in de Nationale Assemblee, heeft hij, in een poging de kritiek op zijn spilzieke, nepotistische beleid te pareren, de aanval geopend op voorgaande regeringen, in het bijzonder die van het Front en Nieuw Front. Kijkend in de achteruitspiegel schuwde hij er niet voor zelfs de NPK-regering van eind jaren zeventig onder vuur te nemen.
NIET ALLEEN 'WE zijn moe' stelt de voortzetting van het presidentschap van Bouterse aan de orde. Bouterse zelf heeft dat ook gedaan in Ocer, voor veel lege stoelen en weglopende aanhangers, alsook bij de presentatie van zijn Stabilisatie- en Herstelplan in de Nationale Assemblee. Dat Bouterse, ondanks de absolute paarse meerderheid in de Nationale Assemblee, zelf zijn al dan niet aanblijven heeft geagendeerd, tekent zijn besef van het maatschappij breed omstreden zijn van zijn presidentschap.
Desi Bouterse is als president om zes fundamentele redenen moreel omstreden.
Een parlementaire commissie van Brazilië heeft Bouterse en zijn entourage in verband gebracht met drugshandel. Bouterse c.s. hebben bij herhaling gezorgd voor een rampzalige PR voor Suriname in de internationale media. Het hoeft geen betoog dat de associatie van een land met mensenrechtenschendingen en georganiseerde criminaliteit, funest is voor de kredietwaardigheid van dat land.
Na gado poti mi dya
BOUTERSE KON ZIJN aanblijven niet anders motiveren dan met zijn verkiezing en het 'Na gado pot' mi dya'. Oneerlijke verkiezingen vormen een zwakke legitimatie voor een presidentschap, zeker ook als dat presidentschap een schending van de grondwet impliceert. Beweren dat hij de president van god is, markeert niet alleen de megalomane vervreemding van Bouterse, het is ook het bedrieglijk verhaaltje waarmee zijn politieke kerk, inclusief zijn door de staat gefinancierde voorman van die kerk, de steeds meer vertwijfelde aanhangers nog trachten te binden.
Het is in veel multiculturele en multireligieuze samenleving gevaarlijk gebleken de staat te verstrengelen met slechts één kerk, die op haar beurt haar religie ten dienste stelt van de heersende politieke klasse. Een bestuur dat haar legitimiteit niet aan transparante, op verifieerbare feiten ontleent, maar aan een irrationele, niet toetsbare notie, opent de deur wagenwijd voor willekeur. Wat Bouterse in zijn rechtvaardiging voor aanblijven vermijdt, is uitleggen waarom hij geschikt zou zijn Suriname uit de crisis te leiden.
Vervroegde verkiezingen
KIEZERS HEBBEN NIET voor het IMF Stabilisatie- en Herstelplan gekozen. Sterker, paarse kiezers kozen voor 'nog vijf'. Het plan heeft dus geen electorale legitimatie. Bovendien is het plan bekokstoofd met het IMF, achter de rug van de samenleving om, zonder de Nationale Assemblee vooraf zelfs te informeren. Het plan is een dictaat, geen discussie, laat staan dialoog. De arrogantie van de macht, minachting voor de volksvertegenwoordiging. Bouterse onderschat de crisis, en de Surinamers. Het is een illusie te denken met een dictatoriale aanpak de crisis te kunnen oplossen. Samenwerking en offervaardigheid kunnen niet gedijen zonder betrokkenheid.
Het gaat om het leven van de mensen, zij moeten de kans krijgen mee te denken en meepraten. Zij moeten in deze bijzondere situatie de kans krijgen zelf te bepalen wie zij het best in staat acht het land te leiden uit de crisis. De bevolking moet de kans krijgen de verschillende opties van aanpak te overdenken en te beoordelen. Vervroegde verkiezingen bieden de context voor dat proces van democratische betrokkenheid. Voortgaan op de dictatoriale weg zal slechts conflict baren. De kameraden van Bouterse in Venezuela, laten zien tot welke rampspoed dat kan leiden.
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / dWT | 08-06-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics