Nickerie.Net, dinsdag 28 juni 2016
Justitie Suriname tikt Bouterse op de vingers
Harmen Boerboom
Twee hoge magistraten van de Surinaamse justitie hebben openlijk kritiek geleverd op president Bouterse. Ze vinden het ongepast dat het staatshoofd zich mengt in een discussie over een rechterlijk vonnis. Op 9 juni beslisten de rechters van de Krijgsraad dat het Decembermoorden-proces hervat moet worden. President Bouterse is in die rechtszaak de hoofdverdachte. Bouterse vindt dat de rechters ten onrechte de Amnestiewet naast zich neerleggen. Ze functioneren niet goed en daardoor is de rechtsstaat in gevaar, zegt de president. Hij spreekt van een ‘constitutionele crisis’.
Decemberzaak heeft zijn beloop
De hoogste rechter in het land, waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks, zegt in een verklaring dat er geen sprake is van een constitutionele crisis. De rechtsgang in de decemberzaak heeft volgens hem zijn beloop en hij benadrukt dat de rechter daarin het laatste woord heeft.
De geldende normen kunnen volgens hem niet leiden tot gevaar voor de rechtsstaat en ook niet tot verstoring van de constitutionele verhoudingen.
"Grondwet respecteren"
Ook de Surinaamse Procureur-Generaal, Roy Baidjnath Panday, is duidelijk over het laatste woord van de rechter. "Rechterlijke uitspraken dienen op basis van de grondwet altijd gerespecteerd te worden", zegt de openbaar aanklager.
Ook gaat hij in op de kritiek die er na 9 juni publiekelijk door politieke medestanders van Bouterse op de rechters wordt geleverd. Parlementariër Melvin Bouva van Bouterse’s NDP gaf in een tv-interview aan dat het "opnieuw gebleken is dat het 8 December-strafproces te groot en te ingewikkeld is voor de Surinaamse rechters".
Zijn collega Rashied Doekhi ging nog verder. Hij zei in een kranteninterview dat de president de rechters moet "opdonderen". Zonder deze voorbeelden specifiek aan te halen of namen te noemen spreekt de PG van een "maatschappelijke onkan".
"Weten die mensen wel waarover zij praten?" vraagt Baidjnath Panday zich op de website Starnieuws af. "Hebben zij wel eens gekeken hoe wij de constitutionele verhoudingen hebben geregeld?"
Noodtoestand
Aanstaande donderdag moet door de openbaar aanklager de strafeis tegen President Bouterse uitgesproken worden. Die heeft aangekondigd de "constitutionele crisis" vóór die datum "binnen de mogelijkheden van recht en wet" te zullen oplossen. Welke oplossing Bouterse voor zich ziet zegt hij niet. Juridische oplossingen lijken volgens deskundigen uitgeput.
Wel kan de president volgens de grondwet ingrijpen in het strafproces door bijvoorbeeld de noodtoestand uit te roepen omdat hij vindt dat de Surinaamse rechtsstaat in gevaar is. Gregory Rusland, de leider van de oppositiepartij NPS, riep president Bouterse vorige week op om "het hoofd koel te houden".
Goed fatsoen
Ook de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), waarin belangrijke religieuze leiders samenwerken, maakt zich zorgen over de stijgende spanning in het land. Suriname bevindt zich volgens IRIS in een grote financiële- als wel morele crisis.
De raad doet "ter handhaving van de democratische rechtstaat" een beroep op regering, parlement, de rechterlijke macht en op de gewapende machten om hun grondwettelijke taken naar eer en geweten uit te voeren. Ten slotte vraagt IRIS aan "een ieder in onze samenleving om het gezond verstand te laten prevaleren en ons strikt te houden aan nationale en internationale normen van goed fatsoen en behoorlijk bestuur".
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / NOS | 28-06-2016 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2016. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics