Nickerie.Net, woensdag 29 juni 2016


Blokkering proces Decembermoorden, laatste misdaad Bouterse jegens het Surinaamse volk

President Desi Bouterse blokkeert het proces over de Decembermoorden vanwege de zogenaamde staatsveiligheid. Dat heeft de justitieminister van Suriname woensdag gezegd, die de afgelopen dagen als figurant heeft moeten optreden in het verzonnen crisis-scenario. Volgens Bouterse geeft artikel 148 van de Surinaamse grondwet hem dat recht. De president had woensdag een geheime parlementaire zitting bijeengeroepen over het proces, dat op het punt stond hervat te worden. De president stelt dat het land dreigt in een 'constitutionele crisis' te belanden. De afgelopen dagen werd artikel 148 al geregeld genoemd als mogelijkheid die Bouterse zou kunnen aandragen om het proces verder te vertragen. Het is echter onduidelijk waarom de staatsveiligheid precies in gevaar zou zijn. De waarnemend president van het Hof van Justitie en de procureur-generaal zeiden woensdag van niets te weten. Elke weldenkende Surinamer weet dat Bouterse misbruik maakt van de wet met een smoes over staatsveiligheid. Bouterse ziet echter over het hoofd dat hij hiermee straffeloosheid aanmoedigt en hierdoor alle bestaande wetten van strafrecht buiten spel zet. Met deze laffe daad gaat Desi Bouterse definitief de geschiedenisboeken in als 'Lafaard des Vaderlands'.

Fort Zeelandia

Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Sindsdien proberen de nabestaanden de betrokkenen voor de rechter te krijgen.

In maart was er na ruim 3,5 jaar voor het eerst weer een zitting in deze in Suriname zeer gevoelige zaak. De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan.

Krijgsraad

De krijgsraad besloot in maart 2016 dat het proces toch door zou gaan, nadat de hoogste rechter in het land eind vorig jaar het Openbaar Ministerie opdracht gaf de vervolging weer op te pakken. Dit gebeurde nadat de nabestaanden van de slachtoffers hierom hadden gevraagd.

Het proces zou op 30 juni voortgezet worden op het punt waar het was gebleven, namelijk bij de formulering van de strafeis.

Nabestaanden

De nabestaanden van de slachtoffers lieten woensdag in een reactie weten naar het IMF en andere internationale organisaties te stappen om de handelwijze van de Surinaamse president aan de kaak te stellen. De nabestaanden gaan de organisaties vragen of ze wel met Bouterse willen samenwerken, nu de president de hervatting van het Decembermoordenproces heeft geblokkeerd.

"Op dit moment is er een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in Suriname, omdat de regering-Bouterse veel financiële steun nodig heeft", aldus Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. "Ik hoop dat de mensen van het IMF nu in de gaten krijgen met wat voor persoon ze te maken hebben. Wij willen daar wel uitleg over geven."

Geen verrassing

Voor Hoost komt het niet als een verrassing dat Bouterse het proces probeert tegen te houden door een beroep te doen op de staatsveiligheid. "Al voor vandaag had ik voorspeld dat Bouterse een konijn uit zijn hoge hoed zou toveren om de boel te vertragen. Hij wil niet met zijn barbaarse misdaden uit het verleden worden geconfronteerd", zegt Hoost.

De woordvoerder denkt dat het voor Bouterse uitstel van executie is. Hij is ervan overtuigd dat de Surinaamse president zich vroeg of laat toch voor de Krijgsraad moet verantwoorden.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde nog niet reageren op het blokkeren van het proces door Bouterse. Het ministerie wil de zaak eerst goed bestuderen.


Chronologie: 33 jaar Decembermoorden Suriname

De Decembermoorden overschaduwen Suriname nog steeds. Eind 2015 bepaalde het Surinaamse Hof van Justitie dat de vervolging van de huidige president Bouterse en meer dan twintig andere verdachten wegens hun rol in de moordpartij toch door moet gaan.

Nabestaanden hoopten te voorkomen dat van uitstel, afstel zou komen in de slepende zaak, maar vanwege de blokkade van de zaak door Bouterse, is het onduidelijk of de zaak toch doorgang zal vinden.

Het zogeheten 8 Decemberstrafproces gaat het over de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Ongeveer de helft van de bevolking is geboren na de politieke moorden van 8 en 9 december 1982, maar de slachting in Fort Zeelandia is nog steeds geen oude geschiedenis. Vijftien politiek tegenstanders van het militaire bewind van Desi Bouterse werden vermoord. De inmiddels 70-jarige Bouterse leidde van 1980 tot 1988 een militaire dictatuur. In juli 2010 werd hij tot president gekozen. Bouterse werd na zijn eerste termijn herkozen.

Chronologie zaak tegen Bouterse

1 november 2000: Het gerechtshof in Paramaribo bepaalt dat het Openbaar Ministerie een vooronderzoek moet beginnen naar Bouterse en andere verdachten. Als gevolg daarvan besloot de hoofdofficier van justitie Bouterse te vervolgen.

19 mei 2001: De enige overlevende van de moordpartij, Fred Derby, overlijdt aan een hartaanval. Hij was de belangrijkste getuige tegen Bouterse.

30 november 2007: Het proces ronde de Decembermoorden gaat van start. Bouterse komt niet opdagen.

25 mei 2010: De partij van Bouterse, de NDP, wint de parlementsverkiezingen.

19 juli 2010: Bouterse wordt gekozen tot president van Suriname.

23 maart 2012: Een belangrijke getuige zegt dat Bouterse zelf twee slachtoffers van de Decembermoorden (Cyrill Daal en Soerindre Rambocus) heeft doodgeschoten. Amnestiewet

4 april 2012: Het parlement in Suriname neemt de Amnestiewet aan, waardoor Bouterse en de andere verdachten niet langer kunnen worden vervolgd voor de Decembermoorden.

11 mei 2012: De krijgsraad schort proces op, totdat duidelijk is of de omstreden Amnestiewet in strijd met de grondwet is. Daar zou mogelijk een Constitutioneel Hof voor in het leven moeten worden geroepen.

14 oktober 2014: Surinaamse media meldden dat de krijgsraad heeft besloten dat het proces niet wordt hervat.

25 mei 2015: NDP wint de parlementsverkiezingen.

14 juli 2015: Bouterse wordt herkozen als president.

7 oktober 2015: Om meer te weten te komen over de rol van Nederland bij de decembermoorden in 1982 in Suriname, heeft het International Institute for Scientific Research (IISR) Nederland om medewerking gevraagd.

1 december 2015: Bekend wordt dat het Hof van Justitie heeft bepaald dat de vervolging van Bouterse wel moet worden voortgezet. Het Hof is ingegaan op een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie, omdat zij ook belanghebbende zijn bij dit proces. De nabestaanden hebben daarom recht op een uitspraak.

9 juni 2016: De krijgsraad stelt dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heft de schorsing daarom op. De rechtszaak kan worden hervat.

27 juni 2016: Bouterse vraagt aan de parlementsvoorzitter het parlement twee dagen later bijeen te roepen voor een Comité-Generaal, een speciale geheime zitting waarin zaken als staatsveiligheid kunnen worden besproken. Volgens Bouterse is in Suriname sprake van een constitutionele crisis en is de staatsveiligheid in gevaar gebracht door de uitspraak van de krijgsraad. Hij wil het parlement achter gesloten deuren informeren over de huidige stand van zaken omtrent het proces van de Decembermoorden.

29 juni 2016: Bouterse blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos doet de president een beroep op artikel 148 van de grondwet. Dat geeft de regering de mogelijkheid strafvervolging te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is. Religieuze leiders en de rechterlijkmacht hebben in niet mis te verstane woorden te kennen gegeven dat de staatsveiligheid absoluut niet in het geding is. De zogenaamde constitutionele crisis is vooral een prive crisis rond de persoon Bouterse vanwege zijn misdaden. Net als voor elke burger van Suriname, geldt de wet van strafrecht ook voor Bouterse.

(Bron ANP/NU.nl)

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / FOS Network 29-06-2016

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2016. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics