Nickerie.Net, maandag 13 februari 2017


Frits Moesafirhoesein: ‘Meneer Sital heeft mij geleerd om van mijn land te houden’

13-02- 2017

Badrisein Sital in zijn jonge jaren als militair “Meneer Sital heeft mij geleerd om van mijn land te houden.” Deze wijze les zit nog steeds gegrift in het hart van oud-NDP-parlementariër Frits Moesafirhoesein van Saramacca. In Badrisein Sital zag hij een vaderfiguur, een vader die altijd wijze levenslessen gaf aan zijn kinderen en volgelingen. Sital had zijn eigen stijl, een aparte persoonlijkheid. Een unieke persoon waar serieuze zaken en grappige en leuke momenten sterk afgebakend waren van elkaar. Het plotselinge heengaan van Sital is dan ook als een schok overgekomen bij Moesafirhoesein. “Ik lag aan de dialyse toen ik hoorde dat hij er niet meer is”, vertelde Moesafirhoesein tegenover Dagblad Suriname. Hij kende Sital 15 jaren. “Niet lang”, zegt hij. Maar binnen die 15 jaren heeft hij een enorme bagage aan kennisverrijking opgedaan. “Ik had altijd bewondering voor meneer Sital”, aldus Moesafirhoesein.

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2017/02/Frits-Moesafirhoesein-Meneer-Sital-heeft-mij-geleerd-om-van-mijn-land-te-houden-1.jpgBadrisein Sital (1947-2017) in zijn jonge jaren als militair

Alleen Borgoe voor meneer Sital Sital was zodanig vervuld met liefde voor Suriname dat hij dit tijdens plezierige momenten sterk liet blijken. “Hij dronk alleen Borgoe. En niet meer dan twee shots hoor. Je hoefde echt niet met een Red of Black Label te gaan bij hem, hij zou het niet drinken.” Moesafirhoesein zegt dat Sital heel veel van het Surinaams product hield. “Hij was een echte Surinamer.” Sital was naast zijn serieuze en kritische kijk op het leven, een heel sociaal bewogen mens waar lol schoppen en plezier maken ook deel van uitmaakte. Moesafirhoesein heeft ook deze momenten met Sital ervaren. “Er waren van die leuke en grappige dagen, waar hij totaal niets wilde horen van de politiek.” Behalve zijn woning in Paramaribo had Sital ook zijn buitenhuis op Saramaca waar hij vis kweekte. Gedurende zijn leven is Sital de dood zeker 3 keer ontsnapt. Parachute springen was zijn hobby. Een keer tijdens het springen is zijn parachute niet opengegaan. Daarnaast heeft hij ook 2 zware aanrijdingen overleefd.

De NDP beter maken was zijn doel Moesafirhoesein beaamt ook dat Sital de afgelopen periode er niet voor heeft geschroomd om de paarse partij, de partij waar hij tot zijn dood deel van heeft uitgemaakt, en de situatie in het land heel kritisch te begeleiden. Helaas was er geen luisterend oor voor hem. “Hij zei ‘het gaat niet goed’. Zijn doel was om de partij en het land beter te maken. Hij wilde herstel hebben, hij wilde verbetering.” Sital was een van eerste mannen van het eerste uur van de revolutie. Sital was een van de stonfutu’s van de NDP. Afgelopen vrijdag is Sital vanwege hartfalen plotseling komen te overlijden. Tot zondagmiddag 13.00 uur had de regering geen blijk van medeleven betoond aan de familie. Sital, die 70 jaar is geworden, laat een vrouw en 2 zonen achter. Op 2 februari nog had hij gesproken met Dagblad Suriname, waar hij kritische kanttekeningen plaatste over het reshuffelingsbeleid van de president. Acht dagen verder is hij heel plotseling ons komen te ontvallen. Dagblad Suriname condoleert de nabestaanden.

Asha Gajadien-Bhagwat

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 13-02-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics