Nickerie.Net, dinsdag 21 februari 2017


Parlement kan vertrouwen in Bouterse opzeggen

21/02/2017 - Eliézer Pross

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) is duidelijk geweest in haar standpunt rond het vertrek van Alcoa/Suralco uit Suriname: de eerste afspraken over de definitieve sluiting van het bedrijf – vervat in de intentieverklaring van 2015 – zijn nadelig voor Suriname en zijn daarom volledig verworpen door het parlement.

"Daar kan de regering niet omheen in een rechtsstaat. Het is raar dat president Desi Bouterse toch tegen Alcoa/Suralco heeft aangegeven dat hij bereid is het intrekken van de verklaring opnieuw in overweging te nemen. Dat mocht hij helemaal niet doen, anders handelt hij tegen de wensen van het parlement, zowel de oppositie als de coalitie. Het parlement zou het vertrouwen in hem kunnen opzeggen met alle gevolgen van dien, aldus energie- en mijnbouwexpert Viren Ajodhia.

Vertegenwoordigers van het bedrijf wekten vorige week de indruk tegenover parlementariërs dat de gewraakte intentieverklaring nog van kracht is. Ook de voorzitter van de onderhandelingscommissie van de regering die verantwoordelijk is voor de gesprekken met Alcoa/Suralco, zorgde eind vorig jaar voor ophef door in de media te stellen dat het document nog van kracht is. De assemblee kwam in spoedberaad bijeen en hernieuwde de opdracht aan de regering om ervoor te zorgen dat de intentieverklaring, die eind 2015 reeds kamerbreed door haar is verworpen, ingetrokken blijft.

Ajodhia neemt het Alcoa/Suralco niet kwalijk voor de misvatting dat de overeenkomst nog van kracht zou zijn: "Het moet worden gezien als een signaal dat ook het bedrijf duidelijkheid wil hebben van de regering. Vergeet niet dat deze kwestie al anderhalf jaar speelt. Afgezien van het feit dat Suriname moet betalen voor stroom van het bedrijf is er niets gebeurd. Dat is een nationale schande."

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 21-02-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics