Nickerie.Net, donderdag 23 maart 2017


Rentetarieven verhoogd naar 22-25%

“De rentetarieven zijn inmiddels gestegen naar 22 tot 25%. Een aantal ondernemers heeft dit aan mij gerapporteerd. We worden ‘verrast’ hiermee. We weten allemaal dat de koopkracht enorm gedaald is. Desondanks zijn de rentetarieven drastisch omhoog gegaan. Voor een persoon die geen hoge krediet heeft, maakt het niet zoveel uit. Echter voor hen die een grote schuld hebben, is het heel lastig. Dit brengt ondernemers naar de gevarenzone van faillissement, vooral zij die in de business hebben geďnvesteerd.” Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), desgevraagd aan Dagblad Suriname.

Voordat een persoon het besluit neemt om een krediet aan te gaan bij een bankinstelling, wordt er een prognose gemaakt om na te gaan of de schuld terugbetaald zal kunnen worden. “Men werkt dus met de cijfers van die periode. Maar vanwege de hoge inflatie die wij nu hebben gehad en de slechte verkopen, is alles uit de hand gelopen.” De leningen zijn in een periode gesloten waarbij de economische gesteldheid gunstig was. “Nu is alles veranderd, waardoor het bedrijfsleven met veel problemen is geconfronteerd.”

De Akmos-voorzitter merkt op dat banken geen uniformiteit hanteren in hun kredietbeleid. Het is niet duidelijk of dit te wijten is aan de hoogte van het krediet of de doelstelling daarvan. “Dit is niet zichtbaar.” Daarnaast vindt Binda dat de banken verzuimd hebben om de kredietnemers genoegzaam te informeren over de gewijzigde rentetarieven. “Banken moeten kunnen verantwoorden waarom zij dit doen.” Volgens Binda is deze verantwoording uitgebleven. “Als iemand geld heeft geleend, zal je met een compromis moeten komen over hetgeen draagbaar is voor de kredietnemer. Wanneer een kredietnemer failliet gaat, krijg je namelijk niets. Je krijgt weliswaar de goederen die je mag verkopen. Maar het probleem is wie gaat het kopen in deze tijd?” Door deze situatie krijgen de informele kapitalisten de kans om hun zwart geld in het circuit te brengen, aangezien dit voor de hardwerkende burger niet mogelijk is.

KSR

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 23-03-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics