Nickerie.Net, donderdag 23 maart 2017


Gajadien: ‘President bezig met stuivertje verwisselen’

23-03- 2017

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat de hele kwestie rond de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) als een afleidingsmanoeuvre kan worden beschouwd. “Het ontheffen, schorsen en weer benoemen of herstellen van personen, is een kwestie van stuivertje verwisselen. De president is bezig met stuivertje verwisselen bij de EBS. Zogenaamd puru deng mang, dan poti deng sem mang baka. Terwijl een ieder zich richt op deze zaken, gaat het vernietigend beleid van de president normaal door”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. De schorsing van algemeen directeur Rabin Parmessar van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is woensdag door president Desi Bouterse teruggedraaid. Dit op grond van het feit dat de aandeelhouder niet gekend is bij het nemen van dit besluit. Aan de president-commissaris Patrick Peneux en leden van de raad van commissarissen (rvc) is gevraagd om hun portefeuille ter beschikking te stellen. Andy Rusland, die in mei 2012 benoemd was als president-commissaris van het energiebedrijf, gaat deze positie weer overnemen. Er is nog steeds een onderzoek gaande over corruptieschandalen die in die periode aan het licht zijn gekomen. Gajadien zegt dat dit gedrag ervoor zorgt dat zaken, die jarenlang misgaan binnen het staatsbedrijf, niet adequaat worden aangepakt. Hij vermoedt dat het besluit van het staatshoofd te maken heeft met belangenverstrengeling. “Het feit dat de president het schorsingsbesluit van Parmessar terugdraait zegt de samenleving niets, omdat de al jaren gevraagde transparantie en duidelijkheid niet naar boven zijn gekomen. Dit is typisch hoe de regeringen Bouterse vanaf hun aantreden in 2010 te werk zijn gegaan bij de EBS”, aldus Gajadien.

Gekochte stroomaggregaten nog steeds niet aangeleverd Gajadien verwijst naar het corruptieschandaal waarbij de Nederlandse ondernemer Dick van Kanten, oprichter en directeur van Greenland Development NV, betrokken is. Greenland is het bedrijf dat in opdracht van ex-directielid Willy Duiker een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties voor enkele miljoenen euro’s moest aanleveren. De goederen zijn volgens Gajadien na betaling tot de dag van vandaag niet aan het energiebedrijf geleverd. “Deze zaak is ook niet verder onderzocht door de huidige directie. Al deze onduidelijkheden maken dat de president in het parlement zal moeten komen verantwoorden waarom hij weer gekozen heeft voor dit oud rvc-team. Vermoedelijk is er sprake van belangenverstrengeling”, aldus Gajadien.

Parmessar heeft misstanden ook niet aangepakt Gajadien voert aan dat hij niet veel verwacht van de rvc onder leiding van Rusland. “Ook Parmessar heeft de misstanden binnen het bedrijf niet willen aanpakken, waardoor ik niets van de nieuwe rvc hoef te verwachten”, stelt hij. Volgens de parlementariër is een powerplay-situatie bij het staatsbedrijf ontstaan waar familieleden van de president zich hebben gemengd in deze kwestie om het besluit van de rvc terug te draaien. “Dat geeft alleen maar aan wat voor belangenverstrengeling rondom de EBS plaatsvindt”, aldus Gajadien.

Misstanden Rusland uit Clad-rapport Rusland was minister van Financiën en het intussen opgedoekte ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Rusland was president-commissaris van de EBS in de periode waarin ook onregelmatigheden zouden zijn gepleegd. Clad heeft vastgesteld dat de formele goedkeuring door de voorzitter van de raad van commissarissen voor beide leveringscontracten aan Greenland voor hoger dan een miljoen SRD heeft plaatsgevonden, nadat deze waren ondertekend door toenmalig algemeen directeur Vaseur en financieel directeur Duiker. De formele goedkeuring van de aanschaf van een mobiele noodstroominstallatie en een noodstroomaggregaat vond door Rusland plaats op 4 december 2012, na de ondertekening van het leveringscontract van 12 november 2012. Hetzelfde geldt voor het leveringscontract dat op 14 februari 2013 is ondertekend. Rusland als voorzitter van de raad van commissarissen gaf de goedkeuring op 18 februari 2013. Voor de levering van twee mobiele noodstroominstallaties heeft de Clad slechts één offerte ontvangen, alleen die van Greenland Development NV. Bij de keuze voor levering van de twee mobiele noodstroominstallaties zijn volgens de Clad geen bedrijfseconomische afweging gemaakt. De Nederlandse ondernemer was in september 2015 door de afdeling Fraude van de politie aangehouden en in verzekering gesteld. Enkele dagen later werd hij echter weer in vrijheid gesteld. Er loopt nog een strafzaak tegen hem. De krant begrijpt van bronnen dat Van Kanten zich in veiligheid heeft gesteld door naar het buitenland te vertrekken.

Drie leden rvc bedankt De rvc onder leiding van Patrick Peneux was op 2 februari 2016 aangetreden tijdens een algemene vergadering van aandeelhouders. De leden die nu samen met Peneux zijn bedankt zijn Kathleen Kraag-Brandon (plaatsvervangend voorzitter) en Sharmila Dwarka (secretaris). Sonny Chotkan en Ronald Pansa, die lid waren van de vorige rvc, worden wel opnieuw geïnstalleerd als leden van de rvc. Peneux nam de hamer over van Iwan Krolis. De naam van Krolis wordt ook meerdere malen genoemd in het Clad-rapport.

Adhin is voorzitter vergadering aandeelhouders In een persbericht benadrukt het kabinet van de president dat vicepresident Ashwin Adhin gemachtigd is om de bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders te leiden. Niet minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, maar Adhin is de gemachtigde van de Staat. Dodson had zich geschaard achter het standpunt van de rvc.

FR

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 23-03-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics