De kans dat er straks aan monetaire financiering zal worden gedaan, is groot. Dit zegt de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), Sham Binda. Op dit moment is er geen koopkracht, waardoor bedrijven ook niet kunnen bijdragen.
Vanuit de overheid zijn er ook geen inkomsten, zegt Binda aan Suriname Herald. Hij is van mening dat het in de toekomst erger kan worden, omdat iedereen nu zit te drammen over salarisverhoging. Los van de salarisverhoging, heeft de overheid nog andere maandelijkse verplichtingen. Binda zou graag willen weten waar de regering dat geld vandaan zal halen om de beloofde verhogingen door te voeren, aangezien de staatskas leeg is.
Indien de regering over zal gaan om monetair te financieren, verwacht Binda meer problemen, omdat de prijzen verder de lucht in zullen gaan. Ook de werkloosheid en armoede zullen toenemen. Het gaat een onherstelbare schade aanbrengen aan onze economie, meent hij. Binda: “Ik roep daarom de regering op, indien ze dat in haar hoofd heeft, om dat helemaal niet te doen”.
De kwestie herwaarderingsprogramma is op dit moment een van de grootste uitdagingen, waarmee de regering zit. Nu al weten we dat de regering een hoog schuldenplafond heeft. Wat Binda dwars zit, is dat de regering in alle talen weigert om een serieus overzicht te geven van alle schulden die de staat Suriname heeft zowel binnen als buiten. Zij doet dat niet, omdat de gemeenschap duidelijk zal zien dat zij daadwerkelijk in een dal terecht is gekomen. Nu al weten we niet hoe de toekomst eruit zal zien.
“De verzekeringen zijn omhoog gegaan, laten we hopen dat de benzineprijzen niet verder omhoog zullen gaan. Straks komt wegenbelasting er ook bij kijken”. Hij vraagt zich af hoe de samenleving al deze verhogingen zal overleven en waar zij dat geld vandaan moet halen om te kunnen overleven. “Het is een complete chaos waarin een ieder op dit moment in het duister tast,” aldus de AKMOS-voorzitter, Binda.
Raoul Abisoina