Nickerie.Net, dinsdag 28 maart 2017


Gajadien: “aangekondigde verhogingen vreselijk en moordend voor de samenleving”

Het is alleen maar zielig en jammer dat de regering maar doorgaat met kostenverhogende maatregelen. Dat zegt VHP-volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien in gesprek met Suriname Herald. Hij zegt het te betreuren dat de overheid nu aanstalten maakt om de benzineprijs te verhogen en ook nog de rij- en voertuigenbelasting te herintroduceren. Gajadien vindt de aangekondigde verhogingen vreselijk en moordend voor de samenleving.

Gajadien zegt dat de toenmalige regering de rij- en voertuigenbelasting juist had afgeschaft. In plaats daarvan was de government-take ingevoerd. Dat was niet zo zwaar als wat nu gebeurt. De huidige regering, die toen in de oppositie zat, heeft het volk opgeroepen om hiertegen te protesteren en had het terugdraaien van deze maatregel geëist. De VHP’er zegt het vreemd te vinden dat het dezelfde mensen zijn die de government-take meerdere malen hebben aangepast en daarnaast de rij- en voertuigenbelasting wensen te introduceren. Dit alles zal leiden tot verdere verarming van de samenleving. Deze maatregelen zullen averechts werken omdat het de productiesector zal treffen. Ook vrachtvervoer wordt zwaar getroffen met de herintroductie van de rij- en voertuigenbelasting.

Gajadien zegt dat Suriname het omgekeerde doet in vergelijking met de wereld. In de wereld worden auto’s voor economische doeleinden minder worden belast. Hier wil de regering die groep juist pesten. Met de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting zal de regering per jaar minimaal 200 miljoen Surinaamse dollar innen.

Gajadien zegt dat het niet duidelijk is wat de regering met dat geld zal doen. Bij het invoeren van de government-take was de afspraak dat een deel van het geld naar de Wegenautoriteit zou gaan om de wegen te herstellen. Ook dat is in de afgelopen jaren niet gebeurd. De volksvertegenwoordiger ziet het ook nu niet gebeuren.

Wanneer deze wet wordt ingevoerd zal op jaarbasis tussen de SRD 265 en SRD 1200 neergeteld moeten worden voor personenauto’s in de volgende categorieën: P1-categorie (voertuigen minder dan 800 kilogram): SRD 265 P2-categorie (voertuigen tot 1200 kilogram): SRD 385 P3-categorie (voertuigen tussen de 1200 en 1600 kilogram): SRD 555 P4-categorie (voertuigen tussen 1600 en 2000 kilogram): SRD 1200

Autogebruikers die een voertuig met een gewicht van boven de 2000 kilogram rijden, zullen op jaarbasis SRD 1200 moeten ophoesten voor de rij- en voertuigenbelasting. Voor tractoren is het bedrag vastgesteld op SRD 425. Bromfietser (motorrijtuigen minder dan 50 cc) betalen SRD 30. Bestuurders van motorfietsen (motorrijtuigen meer dan 50 cc) betalen SRD 215 per jaar.

Het wetsontwerp is al ingediend bij De Nationale Assemblee voor openbare behandeling. Gajadien zegt het vermoeden te hebben dat deze wet de komende week in het openbaar zal worden behandeld. De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, Amzad Abdoel, was niet bereikbaar voor een reactie.

Raoul Abisoina

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /SR Herald 28-03-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics