Nickerie.Net, woensdag 29 maart 2017


Guillermo Samson: “Praat de CBvS-president over stabiliteit van armoede?”

29-03- 2017

“Als de armoede lang aanhoudt en de koers niet zal fluctueren, zal men ons komen vertellen dat er economische stabiliteit is gebracht. Dat ook nog op een koers van SRD 8 of hoger voor de US$.” Zo reageert econoom/jurist Guillermo Samson op een uitspraak van de president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, over een redelijk stabiele wisselkoers voor de US$.

Hij gaf onlangs via de media aan dat de samenleving gehoor heeft gegeven aan de oproep die eerder gedaan is. Samson stelt dat er niet alleen naar de cambiokoers moet worden gekeken. De zwarte markt vraagt naar zijn kennis boven de SRD 8 voor de US$. “Er is gewoon geen beweging in de economie.

Niemand vertrouwt de overheid meer. De koers is eens begonnen bij SRD 2.80. Over welke stabiliteit praat hij dan? Praat de CBvS-president over stabiliteit van armoede? Stabiliteit in de 3 wisselkoersen zal voorlopig niet komen, want ze hebben geen deviezen. Productie, export en vertrouwen zijn er niet. Deze combinatie van zaken heb je nodig om een normale economie te kunnen volvoeren”, stelt Samson. De economische machine is naar Samson zijn oordeel klem gelopen. “Als de samenleving gehoor gegeven had, zouden wij de koers misschien zien dalen. Prijzen gaan star omhoog. De koers is ook een prijs. In de praktijk heeft het niet de neiging om naar beneden te gaan. Wat we wel kunnen krijgen, is een nieuwe evenwichtssituatie. Daar zou de economie zich ook aan moeten passen.” Echter ziet Samson dit laatst nog lang niet gebeuren.

“Wat er momenteel gebeurt, is dat er minder geïmporteerd wordt. De maatschappelijke geldhoeveelheid wordt ook flink afgeroomd. Surinamers hebben geen geld om vreemde valuta te kopen. Je bent te arm om te zeggen dat je vreemde valuta wilt oppotten. Indien de leerkrachten zo meteen het extra geld krijgen, zoals door de presidentiele commissie beloofd, komt er weer geld in omloop. Het weinige dat er van de dollar is overgebleven, zal men proberen op te kopen”, stelt Samson. Uiteindelijk start volgens Samson weer een onstuimige situatie op de valutamarkt waar het nog moeilijker plannen wordt in de ondernemingswereld.

Kavish Ganesh

Bron/Copyright:
Nickerie.Net /DBS 30-03-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics