“Ik had de boeren in Nickerie voorgesteld om geen rijst te sturen naar de stad. Laten de stedelingen cassave eten, misschien zullen ze dan beseffen hoe belangrijk deze sector is.” Dit zegt Liakat Mahawatkhan, rijstproducent tevens ondernemer. Hij zegt dat de rijstsector in Suriname jaar in, jaar uit problemen heeft. Volgens hem weten stedelingen niets van de rijstsector. Ook de regering heeft volgens hem geen weet van de sector waardoor die niet ingrijpt bij problemen in deze sector. Mahawatkhan gevraagd naar problemen waarmee de rijstsector te kampen heeft, zegt tegenover De West dat stedelingen niet weten wat de rijstsector allemaal inhoudt. “Zij kopen eerder een brood van SRD 6.-, waarvan één persoon kan eten, dan een kilo rijst van SRD 4,- waarvan zes mensen kunnen eten”, zegt de ondernemer. Hij zegt dat hij niet weet waarom mensen klagen over de prijs van rijst, omdat het planten van rijst heel veel vergt van een boer.
“Het inzaaien, bemesten, oogsten en het gebruik van chemicaliën, kost heel veel geld”, zegt Mahawatkhan. Overigens vindt hij dat men er ook rekening mee moet houden dat de sector aan de natuur is overgeleverd. Mahawatkhan geeft ook af op de regering die geen gevolg geeft aan de problemen van de sector. Hij zegt dat de overheid niets weet en ook niets doet. De rijstboer vindt dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, de enige is die kennis heeft van de rijstsector en een heleboel wil doen, maar dat hij ook belemmerd wordt in zijn werk.
Hij zegt dat zelfs de export van onze rijst naar het buitenland niet goed gepromoot wordt door de ambassadeurs van ons land. Volgens hem zijn Surinamers alleen geïnteresseerd in het volproppen van ons land met goedkope producten uit het buitenland, terwijl wij zelf veel potentie hebben. Verder haalt hij ook aan dat met de verhoging van de brandstof ook de boeren zwaar zijn getroffen, omdat zij sterk afhankelijk zijn van brandstof. Hij zegt dat rijstboeren 3 SRD per liter aan government take betalen. “Dit is 450 SRD per hectare, terwijl de boer niet eens weet hoeveel padie hij per hectare zal oogsten”, zegt Mahawatkhan. Hij geeft aan dat alles duur is geworden, dus ook de onderdelen van de machines. Hij ondersteunt daarom de acties voor het terugdraaien van de brandstofprijs.
door Priscilla Kia