Nickerie.Net, vrijdag 14 april 2017


Mathoera: “Hoefdraad is voor mij geen knip waard; alleen maar nonsens vertelt hij”

“Elke dag dat minister Hoefdraad het Ministerie van Financiën beheert, betekent verdere achteruitgang voor Suriname.” Dit concludeert assembleelid Krishna Mathoera (VHP) in gesprek met Suriname Herald. Ze uit hiermee haar misnoegen over de uiteenzetting die Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën, vorige week vrijdag deed tijdens een masterclass op het Institute for Graduate studies and Research. Tijdens die lezing ‘De weg van herstel van de Surinaamse economie’ ging Hoefdraad in op de huidige positie van de Surinaamse economie en hoe deze hersteld kan worden. De bewindsman stelde onder andere dat de theoretische aanpak van de politiek-economische realiteit verschilt. De minister die nu ruim twee jaar de scepter zwaait op Financiën, zei daarnaast dat deze twee jaar niet genoeg zijn om de scheefgroei van de afgelopen tientallen jaren recht te trekken.

Mathoera om een reactie gevraagd hierover zegt dat de minister willens en wetens de gemeenschap zand in de ogen strooit. Volgens haar mist de bewindsman het karakter en de eerlijke attitude om de functie op een waardige manier uit te oefenen. De volksvertegenwoordiger benadrukt dat Hoefdraad het nationaal belang heeft laten vallen, slechts om loyaal te zijn aan de president. Hierdoor is de hele samenleving in een crisis beland.

Mathoera vraagt zich af waarom Hoefdraad niet heeft geweigerd om monetair te financieren in zijn vorige functie als governor van de Centrale Bank van Suriname. “Zijn belangrijkste taak toen was het beschermen van de waarde van onze munt en dat heeft hij niet gedaan. Dus nu moet hij niet komen zeggen dat de praktijk verschilt van de theorie,” vult ze verder aan. De minister is in haar ogen geen knip waard.

Het assembleelid merkt op dat de vele leningen die Hoefdraad gesloten heeft, de productiesector niet ten goede komen. Ze vraagt zich af hoe deze leningen terugbetaald zullen worden aangezien die alleen in de consumptiesector zijn geïnvesteerd. “Je hoeft geen econoom te zijn om te beseffen dat je terug moet betalen, wanneer je hebt geleend en dat je het geld ergens vandaan moet verdienen,” geeft ze verder aan. Eerdere beloftes van Hoefdraad over Staatsolie NV en Newmont Suriname kloppen volgens de volksvertegenwoordiger van geen kant. “Ik geloof niets wat de minister zegt. Alleen maar nonsens vertelt hij,” aldus Mathoera.

Jason Pinas

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / SR Herald 14-04-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics