Nickerie.Net, zaterdag 21 oktober 2017


Kiesstelsel bepalend voor positie VHP

21/10/2017 - Merredith Bruce

PARAMARIBO - Hoewel de achterban van de VHP er ruim voorstander van is dat de partij alleen de verkiezingen ingaat, is dat volgens VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi nog niet zwart op wit. Hij zegt dat de wijziging van het huidige kiesstelsel doorslaggevend zal zijn om te bepalen hoe de partij aan de verkiezingen in 2020 zal deelnemen.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi (m) tijdens de opo yari party van zijn partij.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi (m) tijdens de opo yari party van zijn partij. Foto: Irvin Ngariman  

"Als je weet hoe het kiesstelsel eruit ziet, zul je in staat zijn om dat beter te beslissen", zegt Santokhi in gesprek met de redactie. Net als andere partijen vindt de VHP het huidige kiesstelsel "onrechtvaardig" en "niet democratisch." Santokhi heeft kort na de verkiezingen in 2015 een ontmoeting gehad met president Desi Bouterse waarin hij zijn zienswijze daarover kenbaar heeft gemaakt. Met name de zetelverdeling in de districten is voor de partij een knelpunt. Het districtenstelsel zou nader bekeken moeten worden.

De regeringscommissie 'Wijziging kiesstelsel' heeft al enkele gesprekken gevoerd en wijzigingsvoorstellen gestuurd naar politieke partijen. Het rechtstreeks kiezen van de president, districtscommissarissen en het verbieden van pre-electorale combinaties zijn enkele daarvan. Intussen is de VHP actief bezig in het veld. Ze heeft op verschillende plaatsen in diverse gebieden, waaronder het binnenland, kernen geïnstalleerd. Santokhi vertelt dat de ressort- en districtsstructuren en de bestaande kernen vóór eind dit jaar geëvalueerd en versterkt moeten zijn.

De partij heeft haar verkiezingsstrategie al op papier en wil in januari 2018 beginnen met de verkiezingscampagne. "In het document zijn randvoorwaarden opgenomen met als uiteindelijk doel het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid." De partijvoorzitter wil de achterban geen 'luchtkastelen' voorhouden, maar "realistische projecten presenteren. Ik heb goede hoop dat we flink aan het groeien zijn en als we voldoen aan de randvoorwaarden, kunnen we inderdaad die regeerverantwoordelijkheid halen".

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 08-10-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics