Nickerie.Net, dinsdag 14 november 2017


Belfort: “Bouterse moet juist gereshuffeld worden en in Santo Boma belanden”

President Desi Bouterse komt weer met een reshuffeling binnen zijn ministersteam. Dit verneemt Dagblad Suriname van welingelichte bronnen. Volgens informatie zullen de ministers Regillio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen), Patrick Pengel (Volksgezondheid) en Joan Dogojo (Sport en Jeugdzaken) het veld moeten ruimen, terwijl Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme) overgeplaatst zal worden naar NH. Justitie en Politie, die al 5 maanden vacant is, zal samen met HI&T nieuwe bewindslieden krijgen. Bronnen vertellen verder dat het staatshoofd ook niet tevreden is over het functioneren van directieleden bij enkele parastatale bedrijven. Ook hier kunnen mogelijke verschuivingen plaatsvinden. Het streven is alles voor 25 november af te ronden. Abop-parlementariër en voormalige Justitieminister Edward Belfort hiermee geconfronteerd, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. “Het gaat niet werken, want het volk heeft hem al door. Bouterse moet juist gereshuffeld worden en in Santo Boma belanden, 20 kalender (20 jaar…red) is op zijn hoofd!”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. In De Nationale Assemblee riep de oud-politieman de president vorige week face-to-face op vanwege de strafeis in de decembermoordenzaak af te treden. Volgens Belfort heeft het volk al genoeg van het huidige beleid. In plaats van zijn beleid drastisch te wijzigen, heeft Bouterse de afgelopen periode (2015-heden) juist 7 ministers ontslagen, 5 nieuwe benoemd en 1 ministerie opgedoekt. Bewindslieden de laan uitsturen is volgens critici zijn handelsmerk geworden.

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/wp-content/uploads/2017/11/1BelfortReshuffeling-op-komst.jpgSastroredjo kreeg oneervol ontslag
Tijdens zijn eerste zittingstermijn (2010-2015) zaten 11 van de 17 de rit niet uit. Zo werd Martinus Sastroredjo, nadat hij 4 maanden minister was van RGB, oneervol ontslagen. Op zijn plaats werd Simon Martosatiman beëdigd.

Boedhoe maakte plaats voor Wijnerman
Wonny Boedhoe, die in 2010 met veel lof werd geďntroduceerd, moest binnen een jaar plaats maken voor haar toenmalige directeur Adelien Wijnerman. Wijnerman bleef op deze post, totdat zij eind 2014 plots plaats moest maken voor toenmalige presidentieel adviseur Andy Rusland.

Depolitiseren Volksgezondheid en Onderwijs
Enkele weken later liet Bouterse weten dat bepaalde ministeries buiten de partijpolitieke sfeer moesten worden gehouden. Michael Blokland en Shirley Sitaldin werden genoemd als de nieuwe ministers in het kabinet Bouterse op respectievelijk Volksgezondheid en Onderwijs.

Sapoen, Miskin en Kromosoeto
Raymond Sapoen zou van Onderwijs en Volksontwikkeling naar Handel en Industrie (HI) verhuizen, terwijl Michael Miskin die op Handel en Industrie de scepter zwaaide, naar het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) zou vertrekken. Minister Ginmardo Kromosoeto van ATM zou verhuizen naar RGB.

Waterberg en Martosatiman moesten veld ruimen
Zowel minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid als Martosatiman zou definitief het veld moeten ruimen. Ook voor de minister van Sport- en Jeugdzaken, Paul Abena, was het doek gevallen. Op Sport & Jeugdzaken kwam Ismanto Adna. Namens de Abop kwam Stanley Betterson op RO in de plaats van Linus Diko.

Verschuivingen op Justitie en Politie
In mei 2012 viel het doek voor Martin Misiedjan toen hij na de toename van de criminaliteit in het land op Justitie en Politie vervangen werd door Edward Belfort. Belfort was toen waarnemend onderdirecteur van Justitie, belast met de leiding over Delinquentenzorg. Misiedjan is tijdens de verkiezingen van de Abop overgestapt naar de NDP.

Abrahams en Kromosoeto stelden portefeuille ter beschikking
In mei 2013 stelden ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken en Kromosoeto van RGB hun portefeuille ter beschikking. Uiteindelijk werd Abrahams op OW in juni 2013 vervangen met Rabin Parmessar, terwijl Steven Relyveld naar RGB ging.

Adhin was de man voor Onderwijs
Uiteindelijk bakte Sitaldien ook niets van het werk op Onderwijs en werd zij in juli 2013 vervangen met Ashwin Adhin, nu vicepresident. Sapoen werd eerder bij zijn vervanging overgeplaatst naar Handel en Industrie. Hij nam het roer over van Maikel Miskin die gestuurd werd naar Arbeid.

PL uit coalitie; nieuwe ministers
In april 2014 werden uiteindelijk Sapoen, Moestadja en Setrowidjojo vervangen doordat Bouterse de PL van Paul Somohardjo uit de coalitie zette. Edmund Leilis werd de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, terwijl Soeresh Algoe overnam op LVV. Op HI werd uiteindelijk Don Tosendjojo door de Abop geplaatst. Zo werden de onderministers Abigail Lie A Kwie en Mahinder Gopie ook naar huis gestuurd.

Dezelfde teamgeest met andere bewindslieden
In februari 2017 hebben wij de eerste reshuffeling binnen deze regering gehad. Het is echter dezelfde teamgeest met andere bewindslieden. Yldiz Pollack-Beighle (Buza), Ferdinand Welzijn (HI&T), Jerry Miranda (OWT&C), Roline Samsoedin (RGB) en Cristien Polak (Sozavo) werden erbij gehaald. Joan Dogojo schoof van Sozavo door naar Sport & Jeugdzaken, terwijl Faizel Abdoelgafoer, Andy Rusland, Siegfried Wolff, Steven Relyveld, Niermala Badrising en Sieglien Burleson werden bedankt. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) hield op te bestaan. Transport en Communicatie werden overgeheveld naar OWT&C, terwijl Toerisme ging naar HI&T. In mei werd Jennifer van Dijk-Silos bedankt op Juspol, terwijl haar opvolger Eugene van der San het ook slechts enkele weken volhield.

FR

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / DBS 14-11-2017

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics