Nickerie.Net, woensdag 22 november 2017


Journalist: artikel in Trouw stoelt op feitelijke bronnen

21/11/2017

PARAMARIBO - Het artikel over de situatie bij DSB-bank dat zaterdag in de Nederlandse krant Trouw verscheen, is gebaseerd op ďfeitelijke bronnenĒ. Zo stelt journalist Pieter Van Maele, naar aanleiding van een verklaring van financiŽnminister Gillmore Hoefdraad en vragen van de Ware Tijd. Volgens Hoefdraad worden in het artikel onwaarheden verkondigd en is het een poging om Suriname zwart te maken.

De verslaggever stelt dat hij gebruik heeft gemaakt van het jaarverslag van De Surinaamsche Bank (DSB-bank) over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, de notulen van het parlement met uitspaken van minister Hoefdraad zelf en een interview met een oud-directeur van DSB-bank, Hans Moison.

Het artikel in Trouw is voor "het grootste deel gebaseerd op het onlangs zelf door De Surinaamsche Bank naar buiten gebrachte 'jaarverslag 2016', waarin de bancaire instelling rapporteert dat haar financiŽle buffers eind vorig jaar tot een historisch dieptepunt waren herleid".

Van Maele: "De meest recent gerapporteerde solvabiliteitsratio van de bank (0,67%) is ver beneden het absolute minimum (6%) dat onze eigen Centrale Bank als eis stelt aan alle banken in Suriname". Hij verwijst ook naar een recent artikel verschenen in de Ware Tijd en de reactie van de CBvS daarop, waarin wordt bevestigd dat er een organisatie is opgezet en geld wordt gezocht om DSB-bank overeind te helpen.

Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld dat DSB-bank momenteel niet aan de normen voldoet. Van Maele confronteert Hoefdraad ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een "mythe" noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering.

"Het ging om een overmachtssituatie, waardoor inderdaad monetair is gefinancierd", antwoordde Hoefdraad op vragen van parlementsleden. Van Maele: "De minister kan het weten, want hij was ten tijde van die monetaire financiering governor van de Centrale Bank". Hij zegt verder dat de directie van DSB-bank en de Surinaamse Bankiersvereniging geen reactie wilden geven voordat het artikel in Trouw werd gepubliceerd.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 22-11-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics