Nickerie.Net, woensdag 29 november 2017


Water staat Adron aan de lippen

29/11/2017  Naomi Hoever

PARAMARIBO - Het water staat het Anne van Dijk Rijst Onderzoeksinstituut Nickerie (Adron) tot aan de lippen. Al twee maanden heeft het personeel geen salaris ontvangen. Directeur Nareen Gajadin beschrijft de gevolgen voor het uittesten van de nieuwe rijstvariŽteiten uit MaleisiŽ. Een jaar terug is dit onderzoek gestart met gelden van de Islamitische Ontwikkelingsbank. ďIk houd de mensen nu middels dialoog aan het werk, maar natuurlijk is er een limiet.Ē

In november heeft het stichtingsbestuur de minister van FinanciŽn per brief gewezen op de openstaande reÁu's voor de onderzoeksbijdragen die Adron moet ontvangen op elke ton rijst die geŽxporteerd wordt. Er is een staatsbesluit waarin is geregeld dat er leges worden betaald aan het instituut voor rijstexporten. Waar er een tekort is, komt de overheid in met subsidie. Gajadin beklaagt zich dat deze sinds 2015 niet is betaald. "De leges worden niet op tijd gestort. We wachten op de stortingen."

Het bedrijf heeft zich staande weten te houden door leningen, waarover rente moet worden betaald. "De bedragen zijn torenhoog. We kunnen zelfs de ziektekostenpremies en nutsvoorzieningen niet meer betalen." De directeur omschrijft de situatie als ingewikkeld. "Het is moeilijk alles in toom te houden.

Ik weet niet wat de regering van plan is." Als de vier openstaande reÁu's met een waarde van een paar miljoenen zouden worden betaald, zou de achterstand in salarisbetaling kunnen worden ingelopen. Ook zouden de salarissen en de vaste lasten tot december betaald kunnen worden.

Het ligt aan FinanciŽn. "Ik heb mijn best gedaan, maar de gemoederen zijn verhit. Als het personeel geen salaris ontvangt, kan het niet presteren. We kunnen geen enkel seizoen missen. Tijd is belangrijk om nieuwe rijstsoorten te onderzoeken." Adron is een semiparastataal onderzoeksinstituut en is een werkarm van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut. Deze stichting valt onder het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 29-11-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics