Nickerie.Net, vrijdag 01 december 2017


Franse ambassadeur: 20-30% Surinaamse drugssmokkelaars

De drugssmokkel via Franse zee- en luchthavens neemt toe. Hoewel de exacte cijfers nog niet binnen zijn, schatten de Fransen het aantal drugssmokkelaars via Franse luchthavens op 5000 aangehouden verdachten. Hiervan zijn ongeveer 20 tot 30 procent personen uit Suriname, zegt ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk aan Starnieuws.

“Gemiddeld zitten er acht tot tien drugsmokkelaars op elke vlucht vanuit Cayenne. Dat betekent ongeveer 100 drugsmokkelaars per week”, zegt Joly. Hiertussen zitten de bolletjesslikkers en reizigers die op een andere manier proberen te smokkelen. Frankrijk gaat harder optreden in de strijd tegen drugs door onder andere intensieve samenwerking met de buurlanden, Suriname, Guyana en Brazilië. Vorige week hield Parijs een seminar met hen over de internationale samenwerking in grensoverschrijdende criminaliteit in Cayenne.

fotoDe Franse ambassadeur Antoine Joly. (Foto: Ranu Abhelakh)

De Franse diplomatie heeft ook een rol in het geheel te spelen, geeft de ambassadeur aan. “Wij gaan over overeenkomsten en bilaterale samenwerkingen.” De ambassade gaat de drugsstrijd in eigen huis aan. Zo worden visumaanvragen in Paramaribo onder een vergrootglas gelegd. Jaarlijks krijgt de ambassade 900 tot 1000 Schengen visa-aanvragen binnen. “Tot vorig jaar werd ongeveer 1% maar geweigerd. Dit jaar zitten we al op 55% weigeringen, iets meer dan 500 personen.” De ambassade werkt met een profielschets en let vooral op het inkomen/middelen van bestaan en doel van de reis. “Soms krijg je iemand van 22 jaar met een heel laag inkomen en die wil voor twee weken vakantie naar Parijs om de Eifeltoren te zien. De hotelreservering loopt bij een hotel in een achterbuurt – ver van de Eifeltoren”, schetst hij een voorbeeld van de dubieuze aanvraag.

De Fransen hoopten dat de strengere regels de vraag voor een Schengen visum via hen zouden verminderen. Niets is minder waar. Visagelden worden bij een weigering niet teruggegeven, “en toch zie je dezelfde mensen binnen twee weken weer en zij betalen die visagelden opnieuw.”

Een andere trend is dat personen met een recent Schengen visum – verkregen van de Nederlandse ambassade een aanvraag doen voor een Frans visum (voor overzeese gebieden). “Ze willen eerst een korte vakantie houden in Frans-Guyana.” Nu de politiesamenwerkingsovereenkomst is geratificeerd door De Nationale Assemblee, werkt de ambassade eraan om weer een politie attaché in Paramaribo te krijgen. De justitiële samenwerking met Suriname is goed en kan versterkt worden. Op agenda staat de ondertekening van het rechtshulpverdrag Suriname-Frankrijk.

Eerder in de maand bracht minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij nodigde haar collega uit voor een bezoek aan Paramaribo begin 2018. “Het kan een mooie gelegenheid zijn om de overeenkomst te tekenen, maar hoe eerder, hoe beter”, zegt Joly.

Suriname en Frankrijk willen verder in hun justitiële samenwerking. Na de ondertekening van het rechtshulpverdrag, volgen de gesprekken voor een uitleveringsverdrag Suriname-Frankrijk.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 30-11-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics