Nickerie.Net, dinsdag 12 december 2017


Productiekosten rijstsector zeker 18 procent gestegen

12/12/2017  - Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - De productiekosten in de rijstsector zijn in dit najaarsseizoen in vergelijking met het vorig seizoen, eerder in het jaar, met minimaal 18 procent gestegen. Onderdelen van machines, chemicaliën en kunstmest zijn duurder geworden. Zo kost een zak kunstmest van vijftig kilo nu SRD 155. Dat is een verhoging met SRD 15. “Ook de vliegkosten zijn fors gestegen”, zegt rijstboer Soerjadie Diran, doelend op het zaaien en bespuiten van het gewas vanuit de lucht.

http://www.dwtonline.com/media/7805460/rijstsector_Detailfoto.jpgMet behulp van een traktor wordt water gepompt naar een rijstareaal. Dit kost SRD 150 per uur, waardoor de productiekosten toenemen.

Hij maakt zich ook zorgen over irrigatiewater dat heel schaars is in de Middenstandspolder waar hij ongeveer tweehonderd hectare beplant. Door verstoppingen in de leidingen kan het water niet naar zijn polder stromen. "We hebben een pompgemaal in Wageningen dat door gebrek aan smeermiddelen eerder niet kon functioneren. Dat maakt dat plaatselijke boeren ook niet optimaal kunnen inzaaien." Boeren moeten extra betalen om het water met behulp van een tractor op de rijstvelden te krijgen. "Dit kost SRD 150 per uur en dat maakt dat onze productiekosten verder omhoog gaan."

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, is bezorgd over het trage verloop van de inzaai. "We zitten al in de zesde week van de inzaaiperiode die eind december afloopt en naar onze inschatting is ongeveer 16.000 hectare ingezaaid." Volgens hem hangt de inzaai af van het beschikbare water.

"Landbouwgebieden die over onvoldoende water beschikken, kunnen ook niet optimaal worden ingezaaid, omdat niet alle boeren het geld kunnen opbrengen voor het pompen van het water." Oemraw vraagt opnieuw de overheid om tijdig te zorgen voor brandstof voor de pompen te Wakay. "Vooral voor het bemesten is water nodig omdat de meststoffen moeten oplossen waardoor de gewassen de stoffen kunnen opnemen."

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 12-12-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics