Nickerie.Net, dinsdag 12 december 2017


Suriname heeft hoogste aantal zittenblijvers en drop-outs regio

12/12/2017  - Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO - Voor zowel het basis- en juniorenonderwijs als het havo heeft Suriname het hoogste percentage zittenblijvers en drop-outs in de regio. Een op de vijf leerlingen van het basisonderwijs blijft zitten in het eerste leerjaar, maar het aantal leerlingen dat al in het eerste leerjaar van de basisschool afhaakt, is veel groter.

In 2015 volgden 70.556 leerlingen basisonderwijs, van wie meer dan een kwart niet doorstroomde naar het tweede leerjaar. In het afgelopen schooljaar is slechts 56,6 procent van de leerlingen van de zesde klas geslaagd voor het mulo-toelatingsexamen. Deze cijfers zijn vorige week gepresenteerd door onderwijsdeskundige Ivan Fernald bij de Kenniskring. Voor het eindexamen mulo heeft Suriname alleen in 2012 boven de 60 procent gescoord. Eerder noch later is het slagingspercentage hoger geweest. Landen in de regio scoren niet alleen beter, maar het percentage zittenblijvers en drop-outs is er beduidend lager en soms zelfs nul.

Fernald, die een boek aan het voorbereiden is over het Surinaamse onderwijs vindt dat de roep om wetenschappelijk onderzoek naar het probleem nu kracht moet worden bijgezet en dat er daadwerkelijk actie moet worden ondernomen. "Een goed inzicht is de enige basis voor een beter beleid", zei hij vorige week. Onderzoek moet niet alleen de werkelijke oorzaken van het probleem blootleggen maar ook de inefficiŽntie in het onderwijs in zijn volle omgang zichtbaar moeten maken om doelgerichte beleidsmaatregelen te kunnen nemen.

In Suriname stromen landelijk 45 procent van de muloleerlingen niet door, concludeert Fernald. Dit komt door zittenblijven en drop-out. "Het is onaanvaardbaar dat in 2015 van het aantal van 25.808 leerlingen op dit niveau slechts 11.585 zijn doorgestroomd." De vraag is volgens Fernald waar we naartoe willen met het onderwijs. Zelf geeft hij als basisvoorwaarden, dat het effectief en efficiŽnt moet zijn en moet voldoen aan de kwaliteitsnormen. Het onderwijs moet toegankelijk zijn en gelijke kansen bieden aan alle leerlingen, vindt hij. De internationale concurrentie moet een maatstaf zijn.

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / dWT 12-12-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics