Nickerie.Net, zondag 31 december 2017


Adron-personeel zonder geld het nieuwjaar in

Voor het personeel van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) wordt het een ellendige jaarwisseling. De werknemers hebben immers al twee maanden geen salaris ontvangen. Over november en december heeft het ministerie van FinanciŽn de benodigde aangevraagde middelen niet overgemaakt.

fotoHet is passen en meten geblazen voor de ongeveer 60 huishoudens van Adron. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft zich al maanden ingezet opdat de gelden van Adron zouden worden overgemaakt. Per geŽxporteerde ton rijst, wordt US$ 10 overgemaakt naar de Staat. Afgesproken is dat dit geld gaat naar Adron. Algoe zegt dat als van uitgegaan wordt van een export van 100.000 ton, dan is er US$ 1 miljoen gestort in staatskas, waarover Adron niet eens deels over kan beschikken.

Maandelijks heeft Adron zoín SRD 220.000 nodig voor de salarissen van het personeel. Op jaarbasis is dat SRD 2,6 miljoen (US$ 350.000). Van de ontvangen gelden over de rijstexport is dat een derde dat Adron op jaarbasis nodig heeft om de salarissen veilig te stellen.

Minister Algoe is niet te spreken over de situatie waarin het Adron-personeel verkeert. ďNiemand praat erover, maar zet u zich in de situatie van deze mensen die twee maanden hebben gewerkt en geen geld hebben ontvangen. En nu met de feestdagen waar je met familie en relaties bij elkaar zit, zitten deze mensen zonder geld.Ē Hij benadrukt dat niet het ministerie van LVV gelden overmaakt, maar het ministerie van FinanciŽn. De bewindsman heeft ook gesproken met de vicepresident over deze situatie. Van de directeur van de Surinaamse Postspaarbank heeft minister Algoe begrepen dat de gelden al zijn overgemaakt naar De Surinaamsche Bank. Door de feestdagen betekent het dat de werknemers van Adron op zijn vroegst dinsdag kunnen beschikken over hun gelden. ďIk vind het bijzonder pijnlijk, dat harde werkers in zulke situaties worden geplaatst."

Hij zegt dat alle administratieve zaken ruimschoots op tijd zijn gedaan. ďMaar het is het ministerie van FinanciŽn dat de gelden moet overmaken. Ik vind het vreselijk dat de mensen zulke ellendige dagen moeten doormaken.Ē

 

Bron/Copyright:
Nickerie.Net / NSS 31-12-2017

 

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2017. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics