Nickerie.Net, zaterdag 02 juni 2018
Dilip Sardjoe, deels oneerlijk verrijkt met geld van de belastingbetaler
02/06/2018
Het heeft misschien te maken met het feit dat De Nationale Assemblee het druk heeft met behandeling van het protocol tegen dwangarbeid maar het is, op de Palu na, opvallend stil rondom de recente publicaties inzake de smeergeldenaffaire rond de bouw van de Wijdenbosch- en Coppenamebrug door Ballast Nedam. Daarbij is de naam genoemd van de regeringsgelieerde invloedrijke zakenman Dilip Sardjoe. 'Ballast Nedam had hem zo'n 34 miljoen gulden betaald om de bruggen in Suriname te mogen bouwen, wat mogelijk in de zakken van de toenmalige president Jules Wijdenbosch en zijn adviseur van staat uit die tijd, Desi Bouterse, is beland', schrijft NRC Handelsblad. Dit bedrag is doorgefactureerd aan de Staat, dus het kwam uit de zak van de burger u en ik. Sardjoe ontkent dat in alle talen.
Maar wie verder zoekt, ontdekt een bepaald patroon in zijn levensloop. Op 17 augustus 1993 schrijft NRC dat Sardjoe voor een contract over 1992, 6 procent van 35 miljoen gulden heeft gekregen. Dat als onderdeel van de Begro-Insulaire affaire, waarin steekpenningen van Nederlandse levensmiddelenbedrijven geïnd werden door bepaalde politieke toppers. Sardjoe, die toen penningmeester was bij de VHP, trad net als Arti Jessurun, die ondervoorzitter was bij de NPS, terug.
In het boek 'De jacht op Desi Bouterse' van John van den Heuvel wordt nog een zaak genoemd waarin Sardjoe een dubieuze rol speelde. 'De groep Sardjoe verdiende miljoenen door zaken te doen met het Centraal Inkoopbureau Suriname (CIS).' Wereldwijd werden goederen via CIS gekocht en betaald, maar niet alle goederen kwamen bij de consument terecht. Een deel werd doorgevoerd naar Guyana en daar (weer) verkocht. Ook in dat geval betaalde de burger de rekening; immers CIS was een overheidsorgaan (1993).
Dilip Sardjoe mocht een tijd terug aan de slag in belang van de Staat. Hij leidt het team dat met Alcoa onderhandelt over de voorwaarden rondom het vertrek van Suralco. Er werd een MOU getekend waar DNA tegen is en toch wordt daarmee gewerkt. Sterker nog; Alcoa heeft toestemming van mensen in dit team om tot ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij over te gaan.
U ziet, er zit een bepaald patroon in. De vraag is of Sardjoe deze keer weer heeft gedaan wat het hierboven geschetste patroon mogelijk aangeeft of dat Suriname -u en ik- deze keer het onderste uit de kan hebben gehad. Het spreekwoord luidt: Te anu gwenti koti bigi tonton, a bigi tonton a san tan koti.
Bron/Copyright: | |
Nickerie.Net / dWT | 03-06-2018 |
|
Email: info@nickerie.net
Copyright © 2018. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics