Nieuws
Ontruiming Stalweide dreigt voor Manglie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gaat het Openbaar Ministerie inzetten om de Stalweide die door de regering-Wijdenbosch aan industrieel Imro Manglie was uitgegeven, te doen ontruimen. Dat stelde NH-minister Franco Demon gistermiddag in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. De kwestie-Stalweide houdt parlement en samenleving – vooral de Nickeriaanse gemeenschap – al enkele jaren bezig.

NF-parlementariër Ramdas Mahabier (VHP) had ruim een week geleden gedreigd, Manglie die als een illegale bezetter wordt beschouwd, samen met gedupeerde veeboeren van de grond te zullen verwijderen. Manglie werd de grond gegeven om er citrus bestemd voor de export te verbouwen. Dat heeft hij niet gedaan, maar deze voor rijst in cultuur gebracht. Ex-minister Errol Alibux had onder druk van het parlement de grond ingetrokken, waarna Manglie naar de rechter stapte. Deze zaak is nog steeds in behandeling bij de kortgedingrechter.

Met betrekking tot de verstrekking van bouwkavels stelde de minister dat er voldoende beschikbare domeingrond is. Echter rijst de vraag hoe deze bouwrijp gemaakt kan worden voor belangstellenden. De regering kampt met financiële problemen waardoor particuliere projectontwikkelaars niet aangetrokken kunnen worden. Het Ministerie van Openbare Werken die deze activiteiten wel zou kunnen uitvoeren blijkt volgens Demon niet over voldoende zwaar materieel en geld te beschikken, zodat de overheid deze projecten niet in eigen beheer kan uitvoeren. De minister wees erop dat niet zonder meer kavels verstrekt kunnen worden, maar dat ook voorzieningen als scholenbouw, nutsvoorzieningen en andere sociale infrastructuur aangebracht moeten worden. Voor Commewijne ligt er een plan gereed op tafel, maar het geld voor de uitvoering is er niet. "Je zult de zaak zodanig moeten inrichten dat men niet noodzakelijk uit Commewijne naar Paramaribo komt voor de elementairste zaken", zegt de bewindsman. Ruimtelijke ordening is een vereiste, waarbij rekening wordt gehouden met een aantal te treffen voorzieningen

Bron: de Ware Tijd  - 16-12-2003

 

Copyright © 2003. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics