Nieuws uit Nickerie
Nw Nickerie, 16 December 2003

Oud student schenkt i.s.m.  Prof. A. Heertje economieboeken aan VOS-scholengemeenschap.

NIEUW-NICKERIE ó  De VOS scholengemeenschap te Nw Nickerie heeft op dinsdag 16 december een partij studieboeken in ontvangst mogen nemen uit handen van de heer Akhiel Mahabier. Bijzonder was de manier hoe deze schenking tot stand kwam.

Van l.n.r.: de heren Raghoenanden, Mahabier, Dankerlui, Badloe en Khodabaks 
Docent Raghoenanden laat het verschil zien: editie 2002 (l) en editie 1982 (r)

Ruim een jaar geleden orienteerde de heer Mahabier tijdens zijn vakantie in Nickerie zich over het studiemateriaal, dat gebruikt werd voor het vak economie. Hij ontdekte dat de docent, de heer Mahes Raghoenanden,  met veel kunst en vliegwerk een boek gebruikte, dat dateerde uit 1982. De school beschikte over slechts 1 exemplaar van dit boek. De hoofdstukken werden door hem samengevat en vervolgens werden kopieŽn verspreid onder de studenten. De heer Mahabier, econoom en marketeer van beroep,  sprak tijdens een bezoek aan de school, in het bijzijn van de docent, de studenten toe en deed een toezegging dat hij zijn best zou doen om de  VWO studenten te helpen aan nieuw en verbeterd studiemateriaal. Tijdens de toezegging maakte een student met een diepe zucht de opmerking "de zoveelste toezegging". Dit nam Mahabier als uitdaging aan en bij zijn terugkeer in Nederland maakte hij meteen werk van. Hij nam contact op met de inmiddels gepensioneerde Professor Arnold Heertje. Heertje is in Nederland  nog steeds de populairste auteur voor het vak economie. "Ik weet dat ook in Suriname mijn boeken worden gebruikt , maar het is onaanvaardbaar dat zo'n verouderd materiaal nog als lesstof wordt gebruikt" was de eerste reactie van Heertje. Er ontstond een actieve correspondentie tussen de heer Mahabier en Prof. Heertje.

Recent kreeg de heer Mahabier een telefoontje van Prof. Heertje dat het hem gelukt was om een partij boeken te 'onderscheppen'. Binnen enkele dagen kreeg de heer Mahabier enkele dozen boeken kosteloos thuis geleverd. Vervolgens kreeg hij ook de medewerking van een vroegere schoolvriend uit Nickerie, nu mede-eigenaar van Surinam Service Line - om de boeken gratis uit Nederland naar Nickerie te verschepen.

Afgelopen dinsdag was het zover. De heer Mahabier, die momenteel wederom op bezoek is in zijn geboortedistrict Nickerie voor het Nickerie.Net project, overhandigde namens Prof. Heertje  persoonlijk de studieboeken aan de directie van de VOS scholengemeenschap. De heer Badloe, directeur van VOS,  reageerde verheugd op deze schenking. Hij sprak zijn waardering uit dat oud studenten nog steeds terug blijven kijken naar hun vroegere scholen en zich op deze manier nog inzetten voor de Nickeriaanse gemeenschap. Hij hoopte dat meerdere studenten het voorbeeld van de heer Mahabier zullen volgen.

De heer Mahes Raghoenandan, docent economie, merkte op na het doornemen van een exemplaar, dat het boek ' Kern van de Economie' editie 2002, inmiddels na zoveel herzieningen en drukken een ware gedaantewisseling heeft ondergaan. Het is veel helderder en overzichtelijker geworden. Ook op illustratief gebied zag hij een grote vooruitgang. Hij was van overtuigd dat de 125 geschonken exemplaren zeer bruikbaar zullen zijn voor de studenten.

 

Copyright © 2003. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics