NIEUW NICKERIE — De Staat Suriname heeft in de afgelopen drie jaar netto veel meer ontvangen uit de rijstsector dan werd uitgegeven. Dit zegt parlementariër Soedeshchand Jairam (PVF) tegenover dWT in Nickerie. Alleen uit de brandstofbelasting, afkomstig van de padieboeren heeft de Staat per jaar bijkans 4 miljard gulden verdiend, terwijl hun landbouwmachines niet op de openbare wegen rijden. Hij merkte op dat ondanks de internationale ontwikkelingen, waarbij de prijzen gedropt zijn, de Staat toch uit de sector "zuigt", zegt hij. De parlementariër vindt het erg dat de overheid momenteel geen middelen vrij wil maken om de pompen te Wakay in werking te doen treden, terwijl de boeren midden in de inzaaiperiode zitten. Tot nu toe is ongeveer 7.000 hectare ingezaaid, 25.000 hectare door grootlandbouwers en 45.000 hectare door kleinlandbouwers. Tegen deze periode zou de inzaai het dubbele moeten bedragen, zegt Jairam. Het bedrag dat nodig is om de pompen te draaien is een druppel op een hete plaat, vindt hij. Hij geeft aan dat 250 miljoen gulden nodig is om brandstof aan te schaffen voor de pompen. Volgens zijn berekening blijkt dat per jaar boven de 2 miljoen balen padie geproduceerd worden en uitgaande van een bedrag van 250 miljoen gulden zou de bijdrage van de overheid neerkomen op ongeveer 100 gulden per baal padie. Dit bedrag noemde Jairam ook een druppel op een hete plaat vergeleken met de totale investering van 25.000 gulden per baal die de boeren moeten plegen.
Jairam kan niet begrijpen waarom de regering geen middelen vrij wil maken voor de pompen, terwijl de Wakay-pompen opgezet zijn met als hoofddoel twee seizoenen per jaar de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerie-rivier te bevloeien. Het tekort aan water is een van de problemen van de lage inzaai, een tweede is het financiële probleem waarin de boeren verkeren als gevolg van de lage padieprijzen, vindt de parlementariër.
De boeren hadden verwacht dat de regering zich zou houden aan de toezeggingen die gedaan waren in het district: belasting op brandstof zou worden opgeheven, pompen te Wakay zouden in werking treden, goedkope ureum zou geïmporteerd worden. De overheid had ook toezeggingen gedaan soepele leningen met een rente van 18 procent te zullen bevorderen, maar geen van deze dingen is tot de dag van vandaag gerealiseerd, zegt Jairam . "Zelfs de begroting van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) over het dienstjaar 2003 werd van 25 miljard terug naar 10 miljard gulden gebracht, en dat van het dienstjaar 2003 dat geraamd was op 36 miljard guldens is teruggebracht naar 14 miljard gulden. Dit betekent dat bezuinigd wordt op de rijstsector, want deze sector heeft het grootste aandeel in de agrarische sector", aldus Jairam
Bron: de Ware Tijd - 17-12-2003
Copyright © 2003. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics