Nieuws uit Nickerie

Olietanker aan de grond in de Corantijnrivier.

door Beta Debidien

NIEUW-NICKERIE - Op woensdagochtend is de "Wonotobo", een olietanker van de Shell Suriname Verkoopmaatschappij NV, die brandstof transporteert van het bulkstation van de maatschappij in Nieuw Nickerie naar West Suriname, voor van het dorp Orealla aan de grond gelopen. Mensen die uit Apoera naar Nieuw Nickerie zijn gekomen wisten te vertellen dat de boot op een modderbank in de Coranatijnrivier was gelopen. De heer Philemon Wezenhagen, waarnemend directeur van de maatschappij, bevestigde het bericht en zei dat de bemanning van de "Wonotobo" via de radio heeft gemeld dat het vaartuig problemenheeft met de schroef. Hij vermoedt dat de boot tegen een drijvende boomstam op is gevaren, met als gevolg dat de schroef het begeven heeft. Daardoor is de boot op een modderbank voor het dorp gelopen. Van een van de mensen wordt vernomen dat de bemanningsleden hulp hadden ingeroepen van een van de boten van NV Baitalie, die op de zelfde route met een lading grind onder weg was. .Volgens Wezenhagen heeft de bemanning van de Wonotobo met man en macht gewerkt de schroef van de boot te herstellen. In de middaguren vernam DWT van de heer Wezenhagen dat het de bemanning van de "Wonotobo" gelukt was de schroef te herstellen en de boot bij een normale waterstand weer vlot te krijgen.

De 16 meter lange en 6 meter brede "Wonotobo" met een laadvermogen van van 679 barrels (107.961 liter) verliet dinsdagochtend met 100.000 liter brandstof de steiger van het bulkstation in Nickerie en zette koers richting West Suriname. De boot moet eerst 30.000 liter brandstof leveren aan het pompgemaal van Wakay, en vervolgens Apoera en de BHP Biliton aandoen.

In Nickerie verwachten padieboeren dat de pompen te Wakay binnen de kortste keren in bedrijf zullen worden gesteld. Desgevraagd zegt ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) zeer teleurgesteld te zijn dat de pompen tot nu toe niet in werking zijn getreden. De SPBA voorman betreurde het dat de boot is vastgelopen waardoor er stagnatie is opgetreden in het leveren van brandstof aan de pompen. Een ander probleem dat zich heeft voorgedaan is dat het personeel van het MCP dat de Wakaypompen bedient, op weg naar Wakay is gestrand. Zij moesten hun reis ongeveer 14 km voor Wakay opgeven en terugkeren naar Nieuw-Nickerie.

Van de SPBA voorman wordt ook vernomen dat het Corantijnkanaal helemaal dichtgegroeid is en de waterstand te laag is om met een boot verder te varen. Donderdag 18 december vertrekken personeelsleden van MCP samen met de bemanningsleden van het Nationaal Leger naar Wakay. Vewacht wordt dat over een week, nadat alle voorbereidingen getroffen zijn, de pompen in bedrijf zullen worden gesteld.

Bron: de Ware Tijd  - 18-12-2003

 

Copyright 2003. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics