Nieuws
Surland exporteert weer vanaf maart 2004

Afzet en transport zo goed als rond

door Arney Belfor

PARAMARIBO Ś Surland schijnt zijn belofte, dat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2004 weer bacoven gaat uitvoeren, te zullen inlossen. Alles is in stelling gebracht om in de eerste week van maart de eerste 15.000 dozen te exporteren naar Europa waarna wekelijks afvaarten zullen plaatsvinden.

Er is reeds een deal beklonken met een afnemer zegt Surland-directeur Anand Ramkisoensing. In tegenstelling tot de vorige samenwerking met de Ierse vruchten-gigant Fyffes, zal Surland in de overeenkomst met de nieuwe afnemer, van wie Ramkisoensing de naam nog niet wil noemen, de bacoven zelf moeten transporteren. Hiervoor gaat Surland in zee met een Surinaams scheepvaartbedrijf dat een nieuwe export-lijn van en naar Europa gaat onderhouden. De twee bedrijven zijn bezig de onderhandelingen af te ronden.

Volgens de gemaakte projectie gaat Surland vanaf maart wekelijks exporteren. Het aantal van 15.000 dozen bij de eerste zending gaat direct uitgebouwd worden zegt Ramkisoensing. Bij de tweede lading moet volgens plan het volume met bijna 30 procent gegroeid zijn naar 19.000 dozen en in de derde week naar 21.000. De eerste maanden na hervatting van de export zullen volgens Ramkisoensing cruciaal zijn voor het imago van Surland omdat het bedrijf in die periode zal moeten bewijzen dat het continu´teit en kwaliteit kan garanderen.

Ramkisoensing zegt dat hij vanaf de eerste zending met winst gaat exporteren. De verwachte kostprijs is 5.7 US dollar. Bij de eerste zending verwacht Surland voor transport ongeveer 3 US dollar per doos te moeten betalen, een bedrag dat bovenop de kostprijs zal komen. Op basis van de prijzen die in 2003 betaald zijn verwacht Ramkisoen dat Surland 12 en 14 US dollar zal krijgen voor een doos bacoven. Als het exportvolume begint te groeien zullen de transportkosten per doos ook sterk dalen. Ramkisoensing benadrukt dat de productie bij Surland weer opgestart is onder de strenge voorwaarde dat het bedrijf winstgevend en concurrerend moet kunnen zijn. "We hebben enkele drastische maatregelen genomen en een aantal diensten zoals de medische dienst en transport uitbesteed".

Bij de productie is onder meer uitgegaan van een minimale opbrengst van 34-35 ton per hectare per jaar. Veel wijst er volgens de directeur op dat Surland in 2004 een productie gaat halen van 40 ton per hectare. Dit moet in 2005 en 2006 opgevoerd worden naar respectievelijk 85 en 100 ton per hectare. Momenteel zijn er ongeveer 600 personen aan het werk op zowel de Jarikaba als de Nickerie-plantage, minder dan eenderde van het aantal dat emplooi had voor de sluiting. Er gaat meer personeel nodig zijn zegt Ramkisoensing vooral wanneer de productie en de export goed op gang zijn gekomen. Hij verwacht dat er over zes maanden zo een 1000 personen nodig zullen zijn. In het hernieuwde Surland zullen arbeiders meer dan voorheen beoordeeld worden op hun productiviteit zegt de directeur. Om arbeiders de prikkelen zullen in het komend jaar incentives ge´ntroduceerd worden.-.

Bron: de Ware Tijd  - 22-12-2003

 

Copyright ę 2003. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics