Nieuws
Opnieuw ureumschaarste in Nickerie

door Beta Debidien

Padieboeren in het district Nickerie zitten wederom met een schaarste aan ureum. Er is geen kunstmest in voorraad bij de leverancier, waardoor de boeren hun ingezaaide rijst niet kunnen bemesten, aldus ondervoorzitter Harinanan Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). Tijdens het afgelopen seizoen was er ook sprake van een schaarste, doordat de boot die de ureum naar Suriname moest transporteren vertraagd binnenkwam.

De SPBA-voorman heeft vernomen dat de leverancier niet veel ureum voorradig had en niet veel gedaan heeft om een nieuwe partij binnen te halen. Oemraw vraagt zich af of de instanties er rekening mee hebben gehouden dat, ondanks de moeilijke situatie waarin de boeren zich thans verkeren, ze toch kans hebben gezien ongeveer 7000 hectaren padie in te zaaien voor de oogst van 2004. Het is voor de zoveelste keer dat de boer de prijs moet gaan betalen, zegt de zeer verontruste SPBA voorman. De beweringen van de SPBA-voorman werden tegengesproken door financieel manager Perry van Ommeren van Atcar Chemicals NV (Atcar). Volgens hem heeft de leverancier 1400 metrieke ton (28000 zakken) ureum op de markt gebracht en dat is meer dan genoeg om de 7000 hectaren ingezaaide padie te bemesten. Atcar zal afhankelijk van het percentage ingezaaide arealen meer ureum het land invoeren, deelde Van Ommeren mee. Maar aangezien de stijging van de prijs op de wereldmarkt, zal de prijs van ureum bij de eerstkomende boot mogelijk worden aangepast.

Voor de voorraad ureum die verkocht is door de leverancier hebben de boeren hetzelfde bedrag van het afgelopen seizoen, Sf 760.000 per ton, moeten neertellen. Er is geen verandering in de prijs doorgevoerd, terwijl vice-president Jules Ajodhia en minister Geetapersad Gangaram Panday van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) gezegd hadden te werken aan een prijsverlaging van ureum, om op die manier de sector te helpen. Dit verklaarden zij bij hun bezoek aan het district Nickerie, tijdens de onderhandeling met de verschillende boerenorganisaties enkele maanden geleden op het districtscommissariaat, aldus Oemraw. Er was toen ook toegezegd door de regeringsdelegatie dat belasting op brandstof voor de landbouwsector opgeheven zou worden en dat de regering tevens werken zou aan verlaging van de rentetarieven bij de commerciŽle banken en via het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zouden beschikkingen voor grond voor de boeren in orde gemaakt worden. Op de rentetarieven bij de Landbouw Bank na, zijn geen van de andere beloftes van de regeringsdelegatie tot op heden gerealiseerd, verklaart Oemraw. De SPBA heeft alle bankdirecteuren aangeschreven om mee te werken aan het verlagen van de rentes naar het niveau van 12 procent en heeft tevens een beroep gedaan om meer leningen te verstrekken aan de sector. De rijst sector beleeft momenteel moeilijke tijden, er is ook een schaarste aan water om de rijstvelden te bevloeien. Boeren overnachten in hun rijstvelden om water te pompen. De SPBA-voorman heeft vernomen dat de pompen te Wakay nog steeds niet in werking zijn gesteld. Men is wel bezig de pompen startklaar te maken, dat zal mogelijk nog drie tot vier dagen duren.

Bron: de Ware Tijd,  23 -12-2003

 

Copyright © 2003. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics