Nickerie, woensdag 31 december 2003  

  DC Nickerie:  Hardeo Ramadhin:

‘2004 zal goede perspectieven bieden voor Nickerie’

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE — "Het jaar 2004 zal heel goede perspectieven bieden voor het district Nickerie", verwacht districtscommissaris Hardeo Ramadhin voor het nieuwe jaar. 2003 is ondanks de vele problemen in de bananen- en rijstsector – de belangrijke economische poten waarop Nickerie rust – toch een goed jaar geworden voor het district zei hij tijdens zijn jaarafsluitingsrede op het commissariaat.

Na de sluiting van Surland is het bacovenbedrijf onder de naam Stichting Behoud Bananen Sector in 2003 opgestart. De stichting biedt momenteel aan 250 arbeiders werkgelegenheid en er is bijkans 300 hectare beplant met een nieuwe bacovenvariëteit die een hogere productie levert. In maart/april 2004 zal de eerste verscheping van bacoven plaatsvinden.

De rijstsector belandde in de afgelopen periode door de ontwikkelingen van de prijs van rijst op de wereldmarkt in een diep dal, memoreerde hij, maar desondanks werd in het afgelopen seizoen 26.000 hectare padie ingezaaid in Nickerie. Bij de voorjaarsoogst 2004 blijkt uit cijfers van het Ministerie van LVV dat tot heden 7.000 hectare is ingezaaid door de kleine boeren en 5.000 hectare door de grote boeren. Ramadhin verwacht dat de inzaai voor dit seizoen zal oplopen tot ongeveer 15.000 hectare. Volgens Ramadhin is 8.000 hectare met een opbrengst van 5 ton padie per hectare voldoende om de Surinaamse markt voor 6 maanden te verzadigen; de rest zal bestemd worden voor de export.

Sinds twee jaren is Staatsolie bezig met onderzoekingen naar sporen van aardolie in de bodems van Nickerie. In 2003 is de tweede fase van het onderzoek voortgezet op een oppervlakte van 400 vierkante kilometer in het Bigipan-gebied. De resultaten kunnen elk ogenblik binnenkomen uit de Verenigde Staten van Amerika.

Ook de werkzaamheden van Zeedijk werden voltooid en opgeleverd aan het Ministerie van Openbare Werken.

Volgens Ramadhin zijn de ontwikkelingen bij de politie duidelijk zichtbaar. Er is een politieboot geschonken door de politie van Reinmond Rotterdam aan de Nickeriaanse politie. De gewestelijke politiecommandant, Elfried Metroos, is bezig om met de leiding in Paramaribo te bekijken om binnenkort 60 politierekruten in Nickerie op te leiden.

Twee weken terug was een delegatie van het Europese Parlement in Nickerie. Bij deze gelegenheid is de toezegging gedaan dat de 37 km lange weg in 2004 geasfalteerd zal worden. De openbare inschrijving zal in april plaatsvinden. Voor het afronden van de werkzaamheden is 13,2 miljoen euro beschikbaar gesteld door de EU. Ook zal ongeveer 30 km weg geasfalteerd worden in de polders van Nickerie. Hieronder vallen de 12,5 km lange Parmessarweg (belangrijke verbindingsweg) die dwars door de verschillende polders loopt, en de Gemaalweg vanuit de Fredericiweg tot de centrale van de NV.EBS in de Clarapolder, die van een asfaltlaag zullen worden voorzien. De werkzaamheden beginnen reeds in januari.

Het CDFS-fonds is sedert kort operationeel ter ondersteuning van sociale projecten in Nickerie. Met particulieren zal de overheid mogelijkheden bekijken hoe de ijsfabriek die in 1991 door het Europese Ontwikkelings Fonds opgezet is te Zeedijk weer in bedrijf te krijgen.

Enkele weken terug is in Nickerie een dependance van de Guyanese ambassade geopend, waardoor veel Guyanezen die in Nickerie wonen en werken niet meer naar Paramaribo hoeven af te reizen om hun documenten in orde te maken.

Het Streekziekenhuis Nickerie heeft een nieuwe directeur en bij het Multipurpose Corantijnproject is een nieuwe raad van commissarissen benoemd. Het streven is om het waterprobleem in de landbouwsector permanent op te lossen.

Tot slot zei Ramadhin best tevreden te zijn dat Nickerie uit zijn isolement gehaald is door een eigen website. Nickerie heeft een heel goede toekomst (www.nickerie.net, red.). "We moeten vertrouwen hebben in de ontwikkelingen die het district zal doormaken in 2004."

Dc Hardeo Ramadhin tijdens zijn jaarafsluitingsrede op het commissariaat. Aanwezig waren verschillende diensthoofden en uitgenodigden.

Bron: DWT, 03-01-2004

Nickerie.net

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics