Nickerie, Tuesday 18 May 2004  
SLM-manager Nederland Ewald Henshuys:

Commercie meer op de voorgrond bij promotie Surinaams toerisme

door Vernon Texel

UTRECHT — Commercie bij de promotie van Suriname moet meer op de voorgrond worden geplaatst. Actoren in de toeristische sector moeten vaker naar voren treden en gezamenlijk hun zaak aanpakken. "Alleen op deze manier kunnen zij beter commercieel profijt eruit halen. Op de beurs kun je zaken doen, dat is belangrijk", benadrukt Ewald Henshuys, SLM-manager in Nederland.

Hij sprak gisteren met dWT op de vakdag van de Vakantiebeurs die wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Vandaar dat dit jaar ook gekozen is voor een gezamenlijke aanpak bij de promotie van Suriname als vakantiebestemming. Dit is niet alleen kostendrukkend, maar geeft de zaak meer structuur, vertelt Thea Smith, onderdirecteur Communicatie en Toerisme op Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Zij vertegenwoordigt minister Guno Castelen op de Vakantiebeurs.

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Vakantietrek? Kom voorproeven op de vakantiebeurs’. Er doen meer dan 85 landen over de gehele wereld mee aan dit jaarlijkse evenement. "De vakantiebeurs bewijst zich steeds meer als het grootste en uitgebreidste ‘warme en koude buffet’, waar de reislustige een voorproefje kan nemen op de vakantie", vindt Maarten de Ruiter, projectmanager van de Vakantiebeurs. De slogan is dan ook goed gekozen, want de honger naar gerichte informatie en de trek in het concreet boeken van reizen op de beurs wordt elk jaar groter.

Smith voegt hieraan toe dat nu veel meer touroperators in Nederland Suriname hebben opgenomen in hun reispakketten. "Suriname is weliswaar nog een dure bestemming, maar de toegevoegde waarde maakt dat meer mensen voor het land kiezen om er vakantie te houden", meent ze. De toegevoegde waarde ligt in de rust, schoonheid van het eco-toeristisch product – met name in het binnenland – en de voeding. "We zijn in de fase dat de beurs resultaten afwerpt voor Suriname." Participatie van het land vindt al langer dan tien jaren plaats.

Behouden concept

De nieuwe aanpak symboliseert Smith ook met de nieuwe Surinaamse dollar die vanaf 1 januari de munteenheid van het land is. "De nieuwe promotieaanpak moet leiden tot een nieuwe kans voor het land om zich als vakantiebestemming te profileren". Resultaten zijn nu al merkbaar. "Dit concept moet behouden worden", onderstreept ze. Het zal dan ook toegepast worden op de internationale toerismebeurs die komende maand in Berlijn, Duitsland, wordt gehouden. Suriname zal zijn gezicht dan ook laten zien. Alleen door aanwezig te zijn, kunnen zaken serieus aangepakt worden, verduidelijkt de TCT-onderdirecteur. Hoewel ze pleit voor een hechtere samenwerking tussen de publieke en private sector op dit gebied, kan de overheid alleen faciliërend optreden. "Door gebrek aan financiële ruimte of mogelijkheden om de promotie van Suriname geheel voor zijn rekening te nemen."

Echter moet de positie van de Stichting Toerisme Suriname verstevigd worden waardoor die zich als nationale toerismeautoriteit kan gaan profileren. "Regelgeving is hiervoor nodig en daar zijn we mee bezig." Een oneindig proces waarbij steeds lessen geleerd worden. In de nieuwe destinatiebrochure Duurzaam toerisme in Suriname, zegt TCT-minister Guno Castelen dat de regering niets nalaat om de "kwaliteit van de dienstverlening aan de toerist te verhogen". De internationale standaarden die vandaag de dag gelden, vormen mede de grondslag hiervan.-.

 

Bron:  de Ware Tijd, 14-01-2004

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics