Nickerie, Tuesday 18 May 2004  
Suriname verovert plaats in internationaal toerisme

door Vernon Texel

UTRECHT — Suriname is bezig zijn plaats te veroveren in het internationaal toeristisch gebeuren, concludeert Sylvia Kohlman van Informatie Verre Reizen. De uitgeverij heeft Suriname toegevoegd in haar reeks publicaties ‘Te gast in…’ "Een nieuwe titel in een serie informatieve reispublicaties", beschrijft zij Te gast in Suriname.

Het eerste exemplaar is gisteren in de Utrechtse Beurshallen overhandigd aan Thea Smith, onderdirecteur Communicatie en Toerisme op het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. "Het Surinaams toerisme maakt een stormachtige groei door. Het aantal Nederlanders dat het land weet te vinden, neemt ieder jaar toe", weet Kohlman. Het aantal ondernemingen in Nederland dat geheel verzorgde trips naar het Surinaamse binnenland organiseert, schiet als paddestoelen uit de grond. "In samenwerking met de lokale bewoners worden de meest idyllische vakantielokaties aangeboden. Vaak midden in de jungle, maar zo goed en zo kwaad mogelijk van veel gemakken voorzien", zegt Kohlman.

Bovendien snijdt het mes aan twee kanten. Door het toenemende toerisme kunnen de lokale bewoners hun eigen levensstandaard verbeteren. "Paramaribo, waar het meeste Nederlandse erfgoed te vinden is, is allang niet meer de enige plek waar de toeristen graag vertoeven." Nederlanders komen volgens Kohlman deze keer niet om Surinamers ongevraagd de weg te wijzen, maar juist om iets van de Surinamers te leren, door hen rondgeleid te worden in de herontdekte ex-kolonie aan de Atlantische Oceaan. "De Surinamers weten niet wat ze overkomt: de bakra’s zijn terug. Waren ze een paar jaar terug nog een zeldzaamheid, de slenterende Hollanders beginnen in de straten van Paramaribo steeds gewoner te worden", vertelt Kohlman. Smith noemt de publicatie een mijlpaal en een erkenning voor Suriname als internationale vakantiebestemming in de lift. "Het resultaat van jarenlange promotieactiviteiten die nu hun vruchten aan het afwerpen zijn."

Inhoud

Te gast in Suriname bevat persoonlijke verhalen van auteurs van verschillende pluimage. Reisjournalisten en schrijvers geven een beeld van het land, zijn cultuur, samenleving en reisimpressies en achtergrondverhalen. Praktische reistips zijn er eveneens in opgenomen.

Peter Vermaas, samensteller van de uitgave Te gast in Suriname en buitenlandredacteur van de Groene Amsterdammer, laat zich in Paramaribo rondleiden door de Cynthia Mcleod, die zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als de literaire geschiedschrijver van Suriname. En dan blijkt dat er achter de mooie gevels in het oude centrum soms een droevige geschiedenis schuilgaat. Journalist Iwan Brave vertelt in het 48 pagina’s tellend boek over de praktijk van de multiculturele samenleving. "Ze houden vast aan de eigen identiteit en gaan prat op hun verdraagzaamheid." Verder zijn er ook verhalen/bijdragen van Hennah Draaibaar, Karin Anema en de antropologe Yvon van der Pijl. Behalve achtergrondverhalen bevat deze uitgave reisreportages over het natuurpark Brownsberg, de zeeschildpadden van Galibi en de indianen van Palumeu en andere praktische reisinformatie.-.

 

Bron: DWT, 14-01-2004  

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics