Nickerie, Tuesday 18 May 2004  
Geen internationale opsporing Maratakka-hoofdverdachte

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Tegen hoofdverdachte in de Maratakka-drugszaak Pritam Hira, is vooralsnog geen internationale opsporing via Interpol gelast. Dat zei waarnemend-president Jules Ajodhia gisteren aan journalisten tijdens de reguliere persconferentie van de ministerraad. Ajodhia gaf aan dat het justitieel onderzoek in deze drugsaffaire nog in volle gang is. "De zaak is ingewikkeld", stelde hij.

"Ik dacht niet dat dat al gebeurd is", antwoordde Ajodhia op de vraag of Suriname een internationale opsporing van de verdachte heeft gelanceerd. "Maar indien daartoe aanleiding bestaat, zal dat zeker gebeuren", vervolgde hij. Vooralsnog is alleen via de nationale media een opsporing en aanhouding van Hira gelast door de procureur-generaal.

Begin november vorig jaar werd op een houtconcessie in het Maratakka-gebied 341 kilo cocaïne door leger en politie onderschept alsook twee Cesna-vliegtuigen, handgranaten en vliegtuigbrandstof. Daarbij werd een aantal verdachten aangehouden, waarvan een deel inmiddels in vrijheid is gesteld omdat hun betrokkenheid bij deze zaak niet is bewezen. Hira, eigenaar van de houtconcessie waar een illegale airstrip werd aangelegd, is sinds de drug-bust voortvluchtig. Bij de politie wordt vermoed dat hij de wijk heeft genomen naar het buitenland, vermoedelijk Guyana.

Vorige week donderdag werd sergeant Kenneth van Genderen in Nieuw Nickerie door vier gewapende mannen gegijzeld, meegenomen en vervolgens mishandeld en gebonden aan handen en voeten in hulpeloze toestand achtergelaten. Van Genderen had de leiding over de militaire patrouille die de politie ondersteunde in de Maratakka-drugsoperatie. Het is niet duidelijk of de ontvoering en mishandeling verband houden met deze zaak. Hij werd in zijn eigen auto meegenomen naar het gebied achter het vliegveld in het rijstdistrict en daar flink mishandeld. De militair werd door zijn belagers chemicaliën toegediend en in een trens gedumpt, waarna de criminelen die gewapend waren met pistolen en geweren met ingekorte loop, verdwenen.

Van Genderen die later door collega’s uit zijn benarde positie werd bevrijd en voor observatie in het ziekenhuis was opgenomen, is kort daarna uit de inrichting ontslagen. De Militaire Politie is nog steeds bezig met het onderzoek.-.

 

Bron: dWT, 15-01-2004  

Nickerie.net

terug naar het nieuwsoverzicht

 

Copyright © 2004. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics